Na ulicah Barcelone okoli 200.000 ljudi

Nove proteste je sprožil sodni proces proti nekdanjim političnim in civilnodružbenim voditeljem Katalonije.
Fotografija: Protestniki na ulicah Barcelone. Foto Lluis Gene Afp
Odpri galerijo
Protestniki na ulicah Barcelone. Foto Lluis Gene Afp

Katalonci, ki želijo neodvisnost, so znova zavzeli ulice Barcelone. Nove proteste je sprožil sodni proces proti 12 nekdanjim političnim in civilnodružbenim voditeljem Katalonije zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve te pokrajine od Španije. 

Po podatkih lokalne policije se je na ulicah zbralo okoli 200.000 ljudi, organizatorji so jih našteli pol milijona, navaja AFP. Protestniki so razprostirali modro-rdeče-rumene katalonske zastave in nosili plakate z napisi »svoboda za politične zapornike.«

Katalonskim voditeljem sodijo zaradi njihove vloge pri razpisu referenduma o katalonski neodvisnosti. Katalonski regionalni parlament je nato 27. oktobra istega leta potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije.

Zbralo se je okoli 200.000 ljudi. Foto Lluis Gene Afp
Zbralo se je okoli 200.000 ljudi. Foto Lluis Gene Afp


Sojenje bo predvidoma trajalo tri mesece. V prvih tednih ima obramba priložnost, da predstavi morebitne kršitve človekovih pravic ali razloge, zakaj bi moralo vrhovno sodišče prekiniti sojenje. Nato bo to odločilo, ali ga bo nadaljevalo. Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanji obdolžencev in še okoli 600 prič, med drugim nekdanjega španskega premierja Mariana Rajoya, ki je bil na položaju v času referenduma.

Zahteve po neodvisnosti so Španijo pahnile v najhujšo politično krizo od 70 let prejšnjega stoletja po smrti diktatorja Francisca Franca.

Španija se med tem pripravlja tudi na volitve. Španski premier Pedro Sanchez je namreč po zavrnitvi proračuna razpustil manjšinsko vlado in za 28. april sklical splošne volitve.

Komentarji: