Na vzhodu in jugu Ukrajine začetek glasovanja o priključitvi k Rusiji

V ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, se začenjajo referendumi; trajali bodo do torka.
Fotografija: V doneški regiji je bilo natisnjenih več kot 1,5 milijona glasovnic. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Odpri galerijo
V doneški regiji je bilo natisnjenih več kot 1,5 milijona glasovnic. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, se začenjajo referendumi o priključitvi k Rusiji, ki bodo trajali vse do torka. Referendumi na vzhodu države potekajo, medtem ko so ukrajinske sile v protiofenzivi.

Vodja proruskih separatistov v Donecku Denis Pušilin je današnji dan označil za »zgodovinskega« v samooklicani Ljudski republiki Doneck. »Ta referendum je odločilen, pomeni prehod v novo realnost,« je dejal v videu, objavljenem davi na novičarskem kanalu telegram, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Leonid Pasečnik, vodja samooklicane Ljudske republike Lugansk, pa je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal, da čakajo na ta referendum od leta 2014, in ga označil za »naše skupne sanje in skupno prihodnost«.

image_alt
Zelenski pozval Ruse, naj se uprejo mobilizaciji

Po poročanju ruskih tiskovnih agencij se je glasovanje v vseh štirih regijah začelo davi ob 8. uri po krajevnem času (7. uri po srednjeevropskem času). V doneški regiji je bilo natisnjenih več kot 1,5 milijona glasovnic, v Zaporožju naj bi bilo volilnih upravičencev več kot 500.000, osrednja proruska volilna komisija regije Herson pa pričakuje, da se bo glasovanja udeležilo približno 750.000 volivcev.

Pripadnik samooklicane Ljudske republike Doneck ob transparentu o referendumu o priključitvi Rusiji. FOTO: Aleksander Ermočenko/Reuters
Pripadnik samooklicane Ljudske republike Doneck ob transparentu o referendumu o priključitvi Rusiji. FOTO: Aleksander Ermočenko/Reuters

Iz varnostnih razlogov bo glasovanje v omenjenih štirih regijah v prvih dneh potekalo v skupnostih in od vrat do vrat, medtem ko bo osebno glasovanje na voliščih potekalo izključno v torek. Za evakuirane iz Ukrajine so volišča danes odprli tudi v več ruskih mestih, poroča Tass.

V vzhodnih regijah Doneck in Lugansk, ki ju je Moskva tik pred začetkom invazije na Ukrajino že priznala kot neodvisni ljudski republiki, prebivalci odgovarjajo na vprašanje, ali podpirajo »vstop njihove republike v Rusijo«.

V Hersonu in Zaporožju pa bodo volivci odgovarjali na vprašanje, ali so za odcepitev od Ukrajine, oblikovanje neodvisne države v svoji regiji in njeno priključitev Ruski federaciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredinem nagovoru, ko je napovedal delno mobilizacijo ruskih rezervistov za bojevanje v Ukrajini, dejal, da bo Rusija spoštovala odločitev, sprejeto na referendumih.

Guterres: Gre za kršitev mednarodnega prava

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek na posebnem zasedanju varnostnega sveta ZN obsodil napovedane referendume, rekoč, da je vsaka priključitev ozemlja države s strani druge države kršitev ustanovne listine ZN in mednarodnega prava.

Podobnega mnenja je bil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je dejal, da je Moskva z načrtovanjem referendumov »prilila olje na ogenj«, referendume pa obsoja tudi Nato.

Preberite še: