Nacionalna televizija naj »laži predsednika Vučića preneha predstavljati kot dejstva«

Protestniki so se zbrali že šesto soboto zapored in se sprehodili skozi središče srbske prestolnice.
Fotografija: Prvi protest je potekal 8. decembra. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Prvi protest je potekal 8. decembra. FOTO: Reuters

V Beogradu je v soboto več tisoč ljudi demonstriralo proti srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, ki ga obtožujejo avtoritarnega vladanja državi. Zbrali so se že šesto soboto zapored in se sprehodili skozi središče prestolnice. Protesti so potekali tudi v Novem Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Užicah, Požegi in drugod.

Protestniki so zahtevali več medijske svobode in prostora na javni televiziji, konec pregona in nasilja nad drugače mislečimi, pa tudi odkritje naročnikov napadov na opozicijske politike in novinarje ter morilcev enega od vodij kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića.

Zbrali so se pred beograjsko Filozofsko fakulteto, ob zvokih piščalk in opremljeni s transparenti pa so se nato podali do zgradbe Radiotelevizije Srbije, kjer so zahtevali odstop direktorja in odgovornega urednika informativnega programa, ker da sta »osramotila novinarski poklic«. Zahtevali so tudi, naj nacionalna televizija »laži predsednika Vučića preneha predstavljati kot dejstva«.

Prvi protest je potekal 8. decembra. FOTO: Reuters
Prvi protest je potekal 8. decembra. FOTO: Reuters


Ena od vodij protestov, predsednica nevladne organizacije Evropsko gibanje s Kosova Rada Trajković, je opozorila, da Vučićeva vlada seje strah in predsednika pozvala, naj »iz Beograda ne dela varne hiše za kriminalce«.

Soorganizatorka protestov Jelena Anasonović je poudarila, da zahtevajo spoštovanje zakonov in resnicoljubno poročanje RTV Srbija, policijo pa pozivajo, naj lovi kriminalce, ne pa prešteva protestnike.

Prvi protest je potekal 8. decembra, potem ko je enega od opozicijskih voditeljev Borka Stefanovića novembra v Kruševcu napadla skupina moških. Storilce so sicer kmalu prijeli, a vodje opozicije trdijo, da je bila v napad vpletena vladajoča Vučićeva Srbska napredna stranka, kar ta zanika.

Komentarji: