Nagrada Saharova žrtvi ruskih okupacijskih sil na Krimu

Letošnji prejemnik prestižne nagrade je zaprti ukrajinski režiser Oleg Sencov.
Fotografija: Prejemnika nagrade evropskega parlamenta Sencova Rusija obtožuje načrtovanja terorizma.  FOTO: Sergey Pivovarov/Reuters
Odpri galerijo
Prejemnika nagrade evropskega parlamenta Sencova Rusija obtožuje načrtovanja terorizma.  FOTO: Sergey Pivovarov/Reuters

Prejemnik prestižne nagrade Saharova za svobodo misli je ukrajinski filmski režiser Oleg Sencov, ki je obsojen na 20 let zapora zaradi obtožb o načrtovanju terorističnih dejanj proti ruski dejanski oblasti na Krimu.

To je opoldne sporočil predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani. Italijan je nagrado utemeljeval z njegovim pogumom in odločnostjo. Rusko oblast je pozval, naj ga takoj izpustijo.

Organizacija Amnesty International je sodni proces opisala kot »nepošteno sojenje pred vojaškim sodiščem«.

»Postal je simbol za približno 70 ukrajinskih državljanov, ki so jih ruske okupacijske sile na Krimskem polotoku nezakonito aretirale in obsodile na dolge zaporne kazni,« so ob njegovi nominaciji zapisali v evropskem parlamentu. Od maja 2018 gladovno stavka. Predlagala ga je skupina Evropske ljudske stranke (EPP).

EU je njegov primer razglasila za kršitev mednarodnega prava in temeljnih standardov pravičnosti, pojasnjujejo v EPP. »S podporo Olegu Sencovu je evropski parlament izkoristil priložnost in ostal zvest lastnim prepričanjem, načelom demokracije, človekovim pravicam in dostojanstvu, vladavini prava in svobodo misli,« je sporočil slovaški poslanec iz vrst EPP Eduard Kukan.

Režiserjevi podporniki zahtevajo njegovo izpustitev. FOTO: REUTERS/Valentyn Ogirenko
Režiserjevi podporniki zahtevajo njegovo izpustitev. FOTO: REUTERS/Valentyn Ogirenko

 
Drugi kandidat v ožjem izboru je bil Naser Zefzafi, ki je vodja Hiraka, množičnega protestnega gibanja v regiji Rif v Maroku. Bori se proti korupciji, zatiranju in zlorabi moči. Maja 2017 so ga aretirali in obsodili na 20 let zaporne kazni zaradi »zarote proti državni varnosti«. Kralj Mohamed VI. je 21. avgusta 2018 pomilostil 188 aktivistov Hiraka, a Zefzafi ni bil med njimi.

Konec avgusta je začel gladovno stavkati v znamenje protesta nad razmerami, v katerih je pridržan. Predlagali so ga skupina Združene levice, Kati Piri, Judith Sargentini, Marie-Christine Vergiat in 39 drugih evropskih poslancev zaradi njegovega boja »proti zatiranju in zlorabi moči«.

Tretji kandidat so bile nevladne organizacije, ki varujejo človekove pravice in rešujejo življenja migrantov v Sredozemskem morju. Od leta 2015 so nevladne organizacije iz vse EU začele izvajati akcije iskanja in reševanja v Sredozemlju, da bi rešile življenja beguncev, ki poskušajo doseči obale EU. Predlagali sta jih skupini socialistov in Zelenih.

Evropski parlament podeljuje nagrado Saharova od leta 1988. Nagrajuje predvsem posebno delovanje za človekove pravice in temeljne svoboščine. Kandidate predlagajo poslanci, zmagovalce izberejo vodje političnih skupin.  

Podelitev letošnje nagrade bo 12. decembra. Lani je nagrado prejela venezuelska opozicija.
 

Preberite še:

Komentarji: