Najnevarnejša država za ženske, v kateri so posilstva in napadi del vsakdanjika

Indija, ki slovi kot eno najbolj ekonomsko rastočih okolij ter razvija vesoljski program in prednjači pri tehnologiji, je padla na izpitu iz zagotavljanja zaščite žensk.
Fotografija: Več kot 750 milijonov posameznic je prisiljenih v poroko še pred dopolnjenim 18. letom starosti. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Več kot 750 milijonov posameznic je prisiljenih v poroko še pred dopolnjenim 18. letom starosti. FOTO: Shutterstock

New Delhi – Raziskava fundacije Thomson Reuters, humanitarne enote tiskovne agencije Reuters, je pokazala, da je Indija za ženske najnevarnejša država na svetu. Tam so pripadnice nežnejšega spola pogosto tarča spolnih napadov, posilstev, trgovine z ljudmi, družinskega nasilja, silijo jih tudi v suženjsko delo. 

V omenjeni raziskavi je sodelovalo 550 strokovnjakov za ženske zadeve in med drugim so razkrili, da so indijske ženske in deklice prisiljene v poroko pri nizki starosti, v državi je veliko primerov nasilja zaradi kulturnih dejavnikov – moški se ženskam maščujejo iz takšnih ali drugačnih vzrokov tako, da jim v obraz zlijejo kislino in jih s tem zaznamujejo do konca življenja. Veliko deklicam v otroštvu pohabijo spolne organe in jih psihično nadlegujejo.

Ko so enako raziskavo opravili pred sedmimi leti, se je Indija uvrstila na četrto mesto. 

Indijski policisti sprejemjo okrog sto prijav spolnega nasilja na dan. FOTO: Shutterstock
Indijski policisti sprejemjo okrog sto prijav spolnega nasilja na dan. FOTO: Shutterstock


Omenjeno azijsko državo so v zadnjem času pretresli številni primeri grozljivih spolnih zločinov. Najodmevnejša sta bila primera posilstev deklet, starih osem in 16 let, ki sta aprila na ulice pognala ogromno protestnikov. Ti so zahtevali, naj vlada ženske (bolje) zaščiti pred napadalci oziroma poviša kazni za spolne prestopnike. Tako številčnih protestov v Indiji ni bilo že od leta 2012, ko je javnost obnemela ob krutem posilstvu in umoru študentke v New Delhiju. 

Vlada kljub vsemu ne drži povsem križem rok, niti uvedba strožje zakonodaje še ni prinesla oprijemljivih rezultatov. Prav po zločinu v Delhiju so povišali kazni za spolno nasilje in uvedli smrtno kazen za najhujše zločine. 

Ne glede na to indijski policisti vsak dan prejmejo okrog sto prijav spolnega nasilja. Leta 2016 so na primer prejeli skoraj 39.000 prijav domnevnega spolnega napada na dan, kar je 12 odstotkov več kot leto pred tem, so zapisali v CNN


Vpliv gibanja #JazTudi 


In katere države so se še uvrstile na neslavno lestvico? Devet od desetih držav prihaja iz Azije, Bližnjega vzhoda ali Afrike, na desetem mestu so ZDA. To gre najverjetneje pripisati vplivu gibanja za pravice žensk #MeToo oziroma #JazTudi, ki je (najprej) opozorilo na nadlegovanje hollywoodskih igralk, nato pa doživelo pravi medijski polet. 

ZDA so se s Sirijo uvrstile na tretje mesto držav, v katerih so ženske najpogosteje tarča spolnega nasilja – skupaj s posilstvom, spolnim nadlegovanjem, siljenjem v spolni odnos in pomanjkanjem dostopa do sodnega varstva v primeru posilstva. V primeru nespolnega nasilja nad ženskami pa so strokovnjaki Združene države Amerike postavili na šesto mesto. 

Indiji na lestvici sledi Afganistan, kjer ženske težko pridejo do zdravstvenih storitev in ekonomskih dobrin, poleg tega so pogosto tarča diskriminacije. Ko so enako raziskavo opravili pred sedmimi leti, je bil Afganistan povsem na vrhu, sledile so mu Demokratična republika Kongo, Pakistan, Indija in Somalija. 

Indija je za ženske najnevarnejša država na svetu. FOTO: Getty Images/Istockphoto
Indija je za ženske najnevarnejša država na svetu. FOTO: Getty Images/Istockphoto


»Svetovni voditelji so se pred tremi leti zavezali, da bodo do leta 2030 odpravili vse oblike nasilja nad deklicami in ženskami ter poskrbeli za svobodno in dostojno življenje pripadnic nežnejšega spola. Vse ženske bi morale biti enakopravno vpete v politično, gospodarsko in javno življenje,« so sporočili predstavniki fundacije Thomson Reuters. 

Vsakdanjik za mnoge ženske po svetu nikakor ni lahek. Več kot 750 milijonov posameznic je prisiljenih v poroko še pred dopolnjenim 18. letom starosti, kar vodi v številne najstniške nosečnosti, ogroža življenje deklet in mladih žensk ter jim prepreči nadaljnje šolanje. 

Da je Indija skočila na vrh lestvice, kaže na to, da oblasti v državi ne obvladujejo perečega problema. »Indija je že večkrat dokazala nespoštljiv odnos do žensk ... Posilstva, tudi v zakonu, pa spolni napadi, nadlegovanje, detomori novorojenih deklic so pogost pojav. Zločinov ni čedalje manj, temveč vse več,« je opozoril vladni uslužbenec Manjunat Gangadara.

»Država, ki slovi kot eno najbolj ekonomsko rastočih okolij, država, ki razvija vesoljski program, prednjači pri tehnologiji, je padla na izpitu, ko govorimo o varnosti žensk,« je dodal.

Kaj na to odgovarjajo politiki? Indijski premier Narendra Modi se je znašel pod plazom krik, češ da se ne posveča dovolj problematiki spolnega nasilja nad ženskami. Ker ga drugo leto čakajo volitve, bo moral krepko pljuniti v roke in vendarle kaj storiti.

Modi je aprila pripomnil, da je število posilstev problematično za Indijo. V parlamentu so takrat sprejeli zakon, ki nalaga smrtno kazen za vsakogar, ki bi spolno napadel otroka, mlajšega od 12 let. 

Komentarji: