Največja grožnja Cerkvi triumfalizem in duhovna puhlost

Danes so po cerkvah potekali blagoslovi vejic oljk in drugega zelenja, ki ga verniki pogosto povežejo v butare.

Objavljeno
14. april 2019 13.44
Posodobljeno
14. april 2019 14.00
FOTO: Reuters
STA
STA
Papež Frančišek je na današnjo cvetno nedeljo na Trgu sv. Petra v Vatikanu blagoslovil palmove in oljčne vejice in pred več deset tisoč zbranimi daroval mašo. Ob tem je opozoril, da sta največja grožnja Cerkvi triumfalizem in duhovna puhlost, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

image
FOTO: AFP


Po papeževih besedah »triumfalizem skuša doseči cilj po bližnjicah z lažnimi kompromisi«. »Triumfalizem se napaja z dejanji in besedami, ki niso šli skozi izkušnjo križa, hrani se iz spopada z drugimi, ki jih vedno označuje za slabše, pomanjkljive, propadle ...,« je opozoril Frančišek. Blaga oblika triumfalizma pa je po njegovih besedah duhovna puhlost.

image
FOTO: AFP


Jezus pa je po njegovih besedah uničil triumfalizem. »Radostnim vzklikom ob prihodu Jezusa v Jeruzalem je sledilo njegovo ponižanje in okrutno mučenje. Ta misterij nasprotij vsako leto spremlja naš vstop v veliki teden,« je dodal papež in prosil zbrane, naj molijo za mir v svetu.

image
FOTO: AFP


Ob koncu maše se je Frančišek v odprtem papamobilu podal med množico na Trgu sv. Petra.

Cvetna nedelja je začetek neposredne priprave na veliko noč. Danes so tako po cerkvah potekali blagoslovi vejic oljk in drugega zelenja, ki ga verniki pogosto povežejo v butare. Opolnoči pa bodo v Katoliški cerkvi začeli t. i. veliki teden, ki bo vrhunec dosegel z velikonočnim tridnevjem in veliko nočjo.

image
FOTO: Reuters


Na veliki četrtek bo papež v kraju Velletri južno od Rima opravil obred umivanja nog 12 zapornikom ter tako obudil spomin na Jezusov izraz ponižnosti do apostolov. Na veliki petek bo v rimskem Koloseju vodil križev pot, v soboto pa velikonočno vigilijo. Na veliko noč bo papež podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).