Napadalec se pritožuje, ker ne sme imeti obiskov

Uprava zapora ni ne zanikala ne potrdila teh navedb.
Fotografija: 28-letnika so obtožili enega samega umora in ostaja v zaporu do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče in bodo obtožnico verjetno razširili. FOTO: AFP
Odpri galerijo
28-letnika so obtožili enega samega umora in ostaja v zaporu do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče in bodo obtožnico verjetno razširili. FOTO: AFP

Napadalec iz Christchurcha znova opozarja nase, saj se je pritožil zaradi razmer v zaporu. Moti ga, da ne sme imeti obiskov in telefonskih klicev, potem ko je 15. marca letos v strelskem napadu ubil 50 ljudi.Uprava zapora ni ne zanikala ne potrdila teh navedb, je pa po navedbah nemške tiskovne agencije dpa zatrdila, da ravna v skladu z zakonodajo in mednarodnimi načeli glede obravnave zapornikov. »Trenutno nima dostopa do televizije, radia in časnikov ter nima odobrenih obiskov. Iz varnostnih razlogov drugih informacij ne dajemo,« je povedal njihov predstavnik za stike z mediji.

Osumljenec za napade v Christchurchu se nahaja v zaporu Paremoremo na obrobju Aucklanda. 28-letnika so obtožili enega samega umora in ostaja v zaporu do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče in bodo obtožnico verjetno razširili. Obtoženi je zavrnil zagovornika po uradni dolžnosti in napovedal, da se bo na sodišču branil sam.
 

Zgleduje se po Breiviku


Desničarski skrajnež iz Avstralije je 15. marca napadel dve mošeji v Christchurchu in ubil 50 ljudi, med njimi tudi otroke. Obtoženi morilec je v svojem manifestu izražal sovraštvo do migrantov, beguncev in priseljencev ter hvalil politike, kot je ameriški predsednik Donald Trump. Napad naj bi izvedel iz maščevanja muslimanom za teroristične napade.

Pojavljajo se pomisleki, da bo obtoženi uporabil sojenje za promocijo svojih idej, kot je to počel norveški terorist Anders Breivik, ki je leta 2011 na Norveškem ubil 77 ljudi. Tudi Breivik se je pritožil zaradi obravnave v zaporu, a je Evropsko sodišče za človekove pravice lani zavrnilo njegovo pritožbo.

Komentarji: