Nasprotniki covidnega potrdila vztrajajo pred tržaškim pristaniščem

Več tisoč protestnikov proti obveznemu covidnemu potrdilu že drugi dan vztraja pred tržaškim pristaniščem. Pristanišče obratuje nemoteno.
Fotografija: Pred enim izmed vhodov v tržaško pristanišče protestira okoli dva tisoč ljudi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Pred enim izmed vhodov v tržaško pristanišče protestira okoli dva tisoč ljudi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V tržaškem pristanišču že drugi dan zapored poteka množični protest proti pogojem PCT, oziroma, kot to imenujejo v Italiji, zelenemu potrdilu. Danes je bilo pred enim izmed vhodov v luko zbranih okoli dva tisoč ljudi, nekateri so vztrajali vso noč, poroča Primorski dnevnik. Kljub množičnemu protestu pristanišče obratuje nemoteno.

Pristanišče obratuje nemoteno. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Pristanišče obratuje nemoteno. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Protest, ki traja od včeraj, organizira tržaški odbor pristaniških delavcev CLPT (Coordinamento Lavori Portuali di Trieste), ki ga vodi Stefano Puzzer. Ta je dejal, da kar 40 odstotkov pristaniških delavcev v Trstu nima tako imenovanega zelenega potrdila in torej ne izpolnjuje pogoja PCT. Zeleno potrdilo je v Italiji od včeraj obvezno za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju.

image_alt
Protestniki pred tržaškim pristaniščem

Včeraj se je pred pristaniščem sicer zbralo pet tisoč nasprotnikov pogojev PCT. Napovedali so, da bodo s protestom vztrajali dokler obvezno zeleno potrdilo ne bo odpravljeno. 

Zeleno potrdilo je obvezno za vse zaposlene. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zeleno potrdilo je obvezno za vse zaposlene. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Kljub temu, da je v Italiji delež precepljenega prebivalstva približno 80-odstoten, so podobni protesti v zadnjih dneh vzniknili širom Italije. Največji je bil v Rimu, kjer se je zbralo približno 15.000 ljudi. 

Preberite še:

Komentarji: