Nato: julijski vrh v znamenju petih ključnih tem

Stoltenberg pričakuje, da bodo sprejeli odločitev o "okrepitvi, pripravljenosti in vojaški mobilnosti" sil na vzhodnem krilu Nata.
Fotografija: Nato je v pribaltske države in Poljsko v obrambo vzhodnega krila, še posebej po ruski priključitvi Krimskega polotoka leta 2014, napotil okoli 4000 vojakov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nato je v pribaltske države in Poljsko v obrambo vzhodnega krila, še posebej po ruski priključitvi Krimskega polotoka leta 2014, napotil okoli 4000 vojakov. FOTO: Reuters

Varšava - Nato je danes napovedal, da bo julijski vrh zavezništva v znamenju petih ključnih tem, med drugim modernizacije ter odnosov z Evropsko unijo in Rusijo. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na spomladanskem zasedanju parlamentarne skupščine danes v Varšavi še napovedal, da se bodo posvetili tudi stabilnosti na mejah in delitvi obveznosti.

Stoltenberg je tudi izrazil pričakovanje, da bodo voditelji na vrhu, ki bo 11. in 12. julija v Bruslju, sprejeli odločitev o "okrepitvi, pripravljenosti in vojaški mobilnosti" sil na vzhodnem krilu Nata.

"Naša preventiva in obramba nista odvisni samo od napotenih sil, pač pa v veliki meri tudi od naše sposobnosti, da sile v primeru potrebe čim prej premaknemo," je še dejal generalni sekretar zavezništva.

Nato je v pribaltske države in Poljsko v obrambo vzhodnega krila, še posebej po ruski priključitvi Krimskega polotoka leta 2014, napotil okoli 4000 vojakov. V luči odnosov z Rusijo je Stoltenberg danes izrazil pričakovanje, da bodo na vrhu potrdili dvotirni pristop do Moskve, kar je "svarilo in obramba v kombinaciji s političnim dialogom".

Komentarji: