Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nato: julijski vrh v znamenju petih ključnih tem

Stoltenberg pričakuje, da bodo sprejeli odločitev o "okrepitvi, pripravljenosti in vojaški mobilnosti" sil na vzhodnem krilu Nata.
Nato je v pribaltske države in Poljsko v obrambo vzhodnega krila, še posebej po ruski priključitvi Krimskega polotoka leta 2014, napotil okoli 4000 vojakov. FOTO: Reuters
Nato je v pribaltske države in Poljsko v obrambo vzhodnega krila, še posebej po ruski priključitvi Krimskega polotoka leta 2014, napotil okoli 4000 vojakov. FOTO: Reuters
L. Z., STA
28. 5. 2018 | 18:51
28. 5. 2018 | 18:56
1:34
Varšava - Nato je danes napovedal, da bo julijski vrh zavezništva v znamenju petih ključnih tem, med drugim modernizacije ter odnosov z Evropsko unijo in Rusijo. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na spomladanskem zasedanju parlamentarne skupščine danes v Varšavi še napovedal, da se bodo posvetili tudi stabilnosti na mejah in delitvi obveznosti.

Stoltenberg je tudi izrazil pričakovanje, da bodo voditelji na vrhu, ki bo 11. in 12. julija v Bruslju, sprejeli odločitev o "okrepitvi, pripravljenosti in vojaški mobilnosti" sil na vzhodnem krilu Nata.

"Naša preventiva in obramba nista odvisni samo od napotenih sil, pač pa v veliki meri tudi od naše sposobnosti, da sile v primeru potrebe čim prej premaknemo," je še dejal generalni sekretar zavezništva.

Nato je v pribaltske države in Poljsko v obrambo vzhodnega krila, še posebej po ruski priključitvi Krimskega polotoka leta 2014, napotil okoli 4000 vojakov. V luči odnosov z Rusijo je Stoltenberg danes izrazil pričakovanje, da bodo na vrhu potrdili dvotirni pristop do Moskve, kar je "svarilo in obramba v kombinaciji s političnim dialogom".

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine