Nekatere evropske države v primežu nizkih temperatur in obilnega sneženja

V Grčiji so zaradi neurja umrli dva moška in ženska, v Nemčiji je v bavarskih Alpah pod plazom umrla ženska.
Fotografija: V Grčiji že nekaj dni vztrajajo izjemno nizke temperature. FOTO: Sakis Mitrolidis/AFP
Odpri galerijo
V Grčiji že nekaj dni vztrajajo izjemno nizke temperature. FOTO: Sakis Mitrolidis/AFP

V Grčiji so zardi izjemno slabega vremena in nizkih temperatur umrli trije ljudje. Danes so našli trupli dveh starejših mož, njun avtomobil je pred dnevi odnesla deroča poplavna voda na območju Keratee v bližini Aten. Že v soboto so reševalci v istem avtomobilu našli truplo 66-letne ženske.

Grčija je že dlje časa v primežu hladne fronte, ki je prinesla temperature globoko pod ničlo. Ponekod beležijo okoli minus 18 stopinj Celzija, del države pa je pobelil tudi sneg. Reševalne službe dobivajo veliko klicev na pomoč, saj so mnogi v teh dneh obtičali v avtomobilih med snežnimi meteži. V soboto pa so morali gasilci tudi reševati francoski par, ki se je izgubil v gozdu na Lezbosu.

Veliko težav je tudi v prometu, tako cestnem, pomorskem kot letalskem.

Z izjemno slabim vremenom se ubadajo tudi na jugu Nemčije. V gorah Teisenberg v bavarskih Alpah ob meji z Avstrijo je v soboto pod plazom umrla 20-letna ženska, zato so pristojni dvignili nevarnost pred plazovi na drugo najvišjo. Njenih pet kolegov v nesreči ni bilo poškodovanih. Meteorologi za gorati del Bavarske, ki je že v preteklih dneh dobil obilno pošiljko snega, za ponedeljek napovedujejo še deset do 40 centimetrov novega snega.

Na jugu Nemčije sneženje ne pojenja. FOTO: Bernd Marz/AFP
Na jugu Nemčije sneženje ne pojenja. FOTO: Bernd Marz/AFP


V Münchnu so v soboto zaradi močnega sneženja odpovedali kar 130 poletov, danes so jih odpovedali 15.

V avstrijskih Alpah pa je v smučarskih središčih zaradi močnega sneženja obtičalo več tisoč ljudi. Oblasti so namreč zaradi obilice novo zapadlega snega razglasile drugo najvišjo stopnjo nevarnosti snežnih plazov in zaprle nekatere ceste, ki vodijo do priljubljenih smučišč.

S snegom in nizkimi temperaturami se zadnje dni soočajo tudi v srednji in južni Italiji. Sneg je pobelil vulkan Vezuv in tudi številne italijanske plaže, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Za ponedeljek pričakujejo novo hladno fronto, ki bo prizadela prav južni del Italije. Sneg je pobelil tudi vrhove Eolskih otokov, tudi vulkan Stromboli, ki je v zadnjem času prav tako delujoč in bruha ogenj. Močan veter povzroča težave tudi v pomorskem prometu, predvsem v rednih povezavah otokov s celino. Tako so nekateri manjši otoki že tri dni brez povezav s celino, še poroča Ansa.

Kaj pa pri nas? Na spletni strani Agencije za okolje so zapisali, da lahko proti jutru in čez dan na vzhodu naletava sneg. V torek bo oblačno z občasnimi rahlimi padavinami, po nižinah deloma kot rahel dež ali sneg. V višjih legah bo zapihal jugozahodni veter. V sredo bo suho vreme.

Komentarji: