Nemci pričakujejo oživitev čezatlantskih odnosov

Kanclerka Angela Merkel je poudarila, da je »čezatlantsko prijateljstvo nenadomestljivo, če želimo premagati velike izzive trenutnega časa«.
Fotografija: V Berlinu pričakujejo, da bo novi ameriški predsednik kmalu po inavguraciji obiskal kanclerko Angelo Merkel in da se bodo s tem končali napeti odnosi med državama. FOTO: Kay Nietfeld via Reuters
Odpri galerijo
V Berlinu pričakujejo, da bo novi ameriški predsednik kmalu po inavguraciji obiskal kanclerko Angelo Merkel in da se bodo s tem končali napeti odnosi med državama. FOTO: Kay Nietfeld via Reuters

Novico, da je demokrat Joe Biden postal 46. predsednik ZDA, so v Nemčiji pozdravili z velikim olajšanjem. Čestitke, ki so deževale po razglasitvi izida, dajejo slutiti, da si v Berlinu obetajo novega zagona v transatlantskih odnosih in da so časi uničevanja povezav, ki so definirale ameriško-evropske odnose vse od konca druge svetovne vojne dalje, vendarle
zgodovina.

Kanclerka Angela Merkel je v čestitki Bidnu in prvi ženski podpredsednici Kamali Harris poudarila, da je »čezatlantsko prijateljstvo nenadomestljivo, če želimo premagati velike izzive trenutnega časa«. Zunanji minister Heiko Mass je ob čestitki novemu predsedniku ponudil neke vrste »New Deal« v čezatlantskih odnosih.

image_alt
Prihodnji predsednik ZDA Joe Biden se predstavi


V Berlinu med drugim pričakujejo, da bodo ZDA pod Bidnom obrnile zunanjo politiko in da se bodo ZDA vrnile v boj proti klimatskim spremembam. A hkrati si ne delajo utvar. Opozarjajo, da rezultati volitev kažejo, kako zelo je ameriška družba razklana in da bo novo predsedstvo zagotovo zelo obremenjeno s celjenjem ran razklane družbe.
 

Bidena pričakujejo kmalu po inavguraciji


Ameriško-nemški odnosi so bili pod predsednikom Donaldom Trumpom na najnižji točki vse od druge svetovne vojne dalje. Trump je Nemčiji ob vsaki priložnosti očital, da sodeluje z Rusijo, še posebej preko plinovoda Severni tok 2, medtem ko v Nato ne vplačuje dovolj.

Nemčiji in celotni Evropski uniji je grozil z uvedbo carin na uvoz vozil in drugih izdelkov. Skozi celotno predsedovanje ZDA je skušal oslabiti enotnost Evropske unije s pomočjo sklepanja bilateralnih zavezništev z njemu bolj naklonjenimi vladami v vzhodni Evropi. Temu je bil namenjen tudi umik dela ameriških vojakov iz vojaških oporišč v Nemčiji.

V Berlinu zdaj pričakujejo, da bo novi ameriški predsednik že kmalu po inavguraciji obiskal kanclerko Angelo Merkel in da se bodo s tem končali napeti odnosi med državama. Trump je bil namreč prvi ameriški predsednik, ki po več kot pol stoletja ni bil na bilateralnem obisku v Berlinu, kar jasno kaže, kako slabi so bili odnosi med državama pod Trumpom.

Komentarji: