Nemčija sredi domnevno največjega hekerskega napada v zgodovini

Med objavljenimi osebnimi podatki so naslovi, telefonske številke, bančne kartice in celo osebno dopisovanje zveznih ter deželnih politikov.
Fotografija: Strokovnjaki že ocenjujejo, da gre za največji hekerski napad v nemški zgodovini. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Strokovnjaki že ocenjujejo, da gre za največji hekerski napad v nemški zgodovini. FOTO: Reuters

Berlin – Še neznani hekerji so objavili osebne podatke in dokumente stotin politikov nemških parlamentarnih strank razen nacionalistične Alternative za Nemčijo. Kot je prva poročala nemška radiotelevizija RBB, gre za naslove, telefonske številke, bančne kartice in celo osebno dopisovanje številnih zveznih parlamentarcev ter nekaterih vidnih deželnih politikov, med njimi predsednika države Frank-Walterja Steinmeierja in vse vlade s
kanclerko Angelo Merkel na čelu, pa tudi televizijskih osebnosti, novinarjev in celo glasbenih skupin.

Ni še znano, kdo je v ozadju. FOTO: Reuters
Ni še znano, kdo je v ozadju. FOTO: Reuters


Objavljeni so bili tudi interni dokumenti CDU/CSU, SPD, zelenih, Levice in FDP in strokovnjaki že ocenjujejo, da gre za največji hekerski napad v nemški zgodovini. K omenjenim dokumentom je že od predbožičnega časa sledila povezava na tviterskem adventnem koledarju naslovnika »Begriffe wie Security Researching, Künstler, Satire und Ironie«, a so velikopotezni hekerski napad ugotovili šele sinoči, pa čeprav so na tem naslovu že vse od poletja 2017 objavljali osebne podatke nekaterih nepolitičnih javnih osebnosti.

Ni še znano, kdo je v ozadju, po podatkih časopisa Bild pa so pri Zveznem uradu za zaščito ustavo (BfV), kot se imenuje nemška domača obveščevalna služba, najprej osumili Rusijo in Kitajsko, prvo v povezavi z nemškimi skrajnimi desničarji. A tudi poudarjajo, da se preiskava šele dobro začenja.

Komentarji: