Nemški zdravniki: Navalni je bil najverjetneje zastrupljen

V berlinski bolnišnici še preiskujejo, s čim se je zastrupil ruski opozicijski voditelj.
Fotografija: Berlinska bolnišnica Charite je potrdila, da je bil ruski opozicijski politik Aleksej Navalni zastrupljen. FOTO: Alexey Malgavko/Reuters
Odpri galerijo
Berlinska bolnišnica Charite je potrdila, da je bil ruski opozicijski politik Aleksej Navalni zastrupljen. FOTO: Alexey Malgavko/Reuters

Aleksej Navalni je še vedno v umetni komi, a ni v življenjski nevarnosti, so sporočili iz berlinske klinike Charité. Strupa, s katerim so domnevno zastrupili znanega kritika ruskih oblasti, še niso odkrili, bojijo pa se, da bo lahko imel dolgoročne posledice na zdravje Navalnega.

Medtem ko v bolnišnici v sibirskem mestu Omsk, kamor so pred petimi dnevi pripeljali nezavestnega Navalnega, še vedno trdijo, da so med pregledi pacienta odkrili le sledove kofeina in alkohola, ne pa tudi kakršnihkoli znakov zastrupitve in da na njihovo izrekanje ni »z vrha« nihče vplival, so njihovi nemški kolegi, ki so jim bolnika pripeljali v soboto, z več raziskavami v neodvisnih laboratorijih ugotovili, da obstajajo »indikacije zastrupitve s snovjo iz skupine aktivnih substanc, ki jim pravijo inhibitorji holinesteraze«.

Po domače rečeno so to strupi, ki onemogočajo normalno delovanje nevronov, med njimi pa najdemo tako naravne kot umetne snovi, kakor so na primer organske fosforne spojine, ki jih uporabljajo tako za insekticide kot bojne strupe (klorofos, tiofos, armin, zarin, tabun…) Med dosedanjimi preiskavami še niso ugotovili, s čim je bil Navalni zares zastrupljen, zato bodo opravili še eno obširno analizo. Zdravijo ga z atropinom, o tem, kakšne bodo posledice njegove zastrupitve, pa še nočejo dajati napovedi. »Dolgoročnih posledic, zlasti na živčni sistem, v tem trenutku ne moremo izključiti,« so zapisali v sporočilu za javnost.
 

Sum, ki ga svet jemlje resno


»Opravka imamo s pacientom, ki je bil po vsej verjetnosti zastrupljen. Obstaja sum, da je nekdo zelo zastrupil Navalnega, kar se je v nedavni ruski zgodovini na žalost že dogajalo. Zato svet ta sum jemlje zelo resno,« je povedal tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert. Dodal je, da je zaradi tega suma nujen poostren policijski nadzor klinike, v kateri se zdravi Navalni.

Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš je že pred dnevi povedala, da so njenemu šef najbrž podtaknili strup v čaj, ki ga je spil na letališču v Tomsku pred odhodom na letalo, ki naj bi ga popeljalo v Moskvo. Kakor so razkrili v ruskem tabloidu Moskovski komsomolec, je bil opozicijski voditelj med svojo potjo po Sibiriji ves čas pod nadzorom tajne službe FSB. Ker ruski zdravniki zaradi življenjske nevarnosti najprej niso pustili, da bi Navalnega odpeljali na zdravljenje v Nemčijo, so jih sodelavci opozicijskega politika obtožili, da so namerno zavlačevali postopek, ker so hoteli, da bi se v tem času strup iz organizma izločil.

Preberite še:

Komentarji: