»Nepokorščina je orodje za spremembe«

Sojenje katalonskim voditeljem v predvolilnem obdobju zaznamujejo obtožbe o politizaciji sodstva.
Fotografija: Včeraj sta kot zadnja izmed dvanajsterice obtoženih pričala nekdanja predsednica katalonskega parlamenta Carme Forcadell in vodja organizacije Òmnium cultural Jordi Cuixart. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Včeraj sta kot zadnja izmed dvanajsterice obtoženih pričala nekdanja predsednica katalonskega parlamenta Carme Forcadell in vodja organizacije Òmnium cultural Jordi Cuixart. FOTO: Reuters

V tretjem tednu sodnega procesa zoper dvanajsterico katalonskih independističnih voditeljev bo danes na vrhovnem sodišču pričal nekdanji španski premier Mariano Rajoy, ki je vlado vodil v obdobju poskusa osamosvojitve Katalonije jeseni 2017.

Sojenje katalonskim voditeljem se je začelo sredi februarja in bo predvidoma trajalo tri mesece. Proces bo potekal v znamenju španske volilne pomladi. Najprej bodo konec aprila na predčasnih volitvah izbirali novo vlado – premier Pedro Sánchez jih je sklical po tem, ko so katalonski partnerji manjšinske vlade odrekli podporo njegovemu proračunskemu predlogu –, nato bodo konec maja sledile evropske in regionalne volitve.

Katalonski voditelji še naprej opozarjajo na domnevno politizacijo sodstva. Eden od dokazov za to naj bi bila obtožnica skrajno desne stranke Vox, ki je poleg obtožnic državnega pravobranilstva in generalnega tožilstva edina »zasebna«, je za Delo komentiral Olivier Peter, odvetnik Jordija Cuixarta, predsednika civilno-družbene organizacije Òmnium cultural, ki ga obtožnica bremeni upora. »Vox želi izrabiti sojenje za svojo volilno kampanjo. Spodbuja diskurz, ki spodkopava človekove pravice,« je povedal sogovornik in dodal, da so tudi argumenti obrambe do neke mere politični, a da branijo človekove pravice.
 

Volilna pomlad


Ker se želi vrhovno sodišče izogniti pričanju politikov tik pred volitvami, ti kot priče obeh strani na sodišče prihajajo hkrati, in ne skladno s pravilom, ki določa, da najprej spregovorijo priče tožnikov in šele nato priče obtoženih. Če je z vidika obrambe gotovo, da jo hromi tovrsten potek sojenja, je za zdaj težje napovedati, kakšen vpliv bodo na proces imeli rezultati aprilskih parlamentarnih volitev. Ne glede na to, ali bodo novo špansko vlado sestavljali socialisti ali desna koalicija, se za dvanajsterico katalonskih independentistov najverjetneje ne bo spremenilo kaj dosti. Priprti v času desne vlade Rajoya so ostali za zapahi tudi po tem, ko je junija vodenje španske vlade prevzel Sánchez. Prav tako na mrtvi točki ostajajo pogajanja o katalonski neodvisnosti.



Medtem ko bo kot ena od prič, seznam obsega več kot 500 imen, na vrhovnem sodišču danes zaslišan nekdanji premier Rajoy – prevelikih pričakovanj obramba ne goji, saj po mnenju Petra »politiki pač znajo odgovoriti, ne da bi to zares storili« –, sta kot zadnja od dvanajsterice včeraj pričala nekdanja predsednica katalonskega parlamenta Carme Forcadell in Jordi Cuixart. Pred sodniškim zborom sta, enako kot drugi, spregovorila v španščini, in ne v katalonščini, saj so sodniki zavrnili možnost simultanega prevajanja.
 

Proces kot precedens


Glavni cilj dvanajsterice katalonskih voditeljev ni zanikanje vpletenosti v poskus katalonskega osamosvajanja, temveč prepričati sodnike – in, predvsem, javnost –, da njihove aktivnosti pred dvema letoma niso bile nezakonite in nelegitimne. Čeprav je po mnenju obrambe obsodba že spisana, se utegne spremeniti, če ji javno mnenje ne bo naklonjeno, je komentiral Olivier Peter.

Če bo do obsodbe »političnih zapornikov« prišlo v Španiji, se po mnenju Cuixartovega odvetnika podobno utegne ponoviti v drugih evropskih državah. Posledice bo, je prepričan Peter, občutila tudi civilna družba, ki bo svoje aktivnosti nadaljevala vedoč, da zapor utegne biti kazen za njihovo mobilizacijo. Tudi zato (Cuixartova) obramba nepokorščino skuša prikazati – preko zgodovinskih primerov, Gandhijevega, denimo – kot legitimen instrument za spreminjanje zakonodaje.

Preberite še:

Komentarji: