Netanjahu in Kurz prijatelja in zaveznika

Avstrijski kancler Kurz se je znova zavezal boju proti antisemitizmu in podpori varnostnih potreb Izraela, s čimer se je priljubil izraelskemu kolegu Netanjahu. 
Fotografija: Benjamin Netanjahu in Sebastian Kurz. FOTO: Ammar Awad/AFP
Odpri galerijo
Benjamin Netanjahu in Sebastian Kurz. FOTO: Ammar Awad/AFP

Tel Aviv - S tem je bil očitno zadovoljen izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je dejal, da je avstrijski kancler »pravi prijatelj Izraela in Judov«.

Avstrija se bo borila proti vsem oblikam antisemitizma v Evropi, proti »še vedno obstoječemu in novemu antisemitizmu«, je med današnjo novinarsko konferenco dejal Kurz. »V Evropi bomo poskusili osveščati o tej posebni situaciji in o varnostnih potrebah Izraela,« je dodal.

Netanjahu je besede avstrijskega kanclerja pospremil z aplavzom in dejal, da bo odnose med državama ponesel v »višje višave«. Ob tem je pohvalil tudi njegovo gesto, da je v nedeljo obiskal Zid objokovanja v Vzhodnem Jeruzalemu. »Upam, da bodo drugi evropski voditelji sledili vašemu pomembnemu zgledu,« je še dejal Netanjahu.

Izraelski premier danes sicer ni načel vprašanja sodelovanja skrajno desne Svobodnjaške stranke (FPÖ) v avstrijski vladi, ki je močno razburilo Izrael.

FPÖ so namreč po drugi svetovni vojni ustanovili nekdanji nacisti, njen vodja in podkancler Heinz-Christian Strache pa naj bi imel tudi sam podobna prepričanja, saj je bil v preteklosti v stiku z neonacističnimi skupinami. Izrael je v odzivu na oblikovanje vlade s FPÖ napovedal bojkot stikov z ministri iz te stranke, svojim visokim funkcionarjem pa je naročil, naj na ministrstvih, ki so v rokah FPÖ, sodelujejo le z uradniki.

Komentarji: