Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Netanjahu in Kurz prijatelja in zaveznika

Avstrijski kancler Kurz se je znova zavezal boju proti antisemitizmu in podpori varnostnih potreb Izraela, s čimer se je priljubil izraelskemu kolegu Netanjahu. 
Benjamin Netanjahu in Sebastian Kurz. FOTO: Ammar Awad/AFP
Benjamin Netanjahu in Sebastian Kurz. FOTO: Ammar Awad/AFP
STA
11. 6. 2018 | 16:59
11. 6. 2018 | 17:09
1:48
Tel Aviv - S tem je bil očitno zadovoljen izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je dejal, da je avstrijski kancler »pravi prijatelj Izraela in Judov«.

Avstrija se bo borila proti vsem oblikam antisemitizma v Evropi, proti »še vedno obstoječemu in novemu antisemitizmu«, je med današnjo novinarsko konferenco dejal Kurz. »V Evropi bomo poskusili osveščati o tej posebni situaciji in o varnostnih potrebah Izraela,« je dodal.

Netanjahu je besede avstrijskega kanclerja pospremil z aplavzom in dejal, da bo odnose med državama ponesel v »višje višave«. Ob tem je pohvalil tudi njegovo gesto, da je v nedeljo obiskal Zid objokovanja v Vzhodnem Jeruzalemu. »Upam, da bodo drugi evropski voditelji sledili vašemu pomembnemu zgledu,« je še dejal Netanjahu.

Izraelski premier danes sicer ni načel vprašanja sodelovanja skrajno desne Svobodnjaške stranke (FPÖ) v avstrijski vladi, ki je močno razburilo Izrael.

FPÖ so namreč po drugi svetovni vojni ustanovili nekdanji nacisti, njen vodja in podkancler Heinz-Christian Strache pa naj bi imel tudi sam podobna prepričanja, saj je bil v preteklosti v stiku z neonacističnimi skupinami. Izrael je v odzivu na oblikovanje vlade s FPÖ napovedal bojkot stikov z ministri iz te stranke, svojim visokim funkcionarjem pa je naročil, naj na ministrstvih, ki so v rokah FPÖ, sodelujejo le z uradniki.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine