Zaradi nasedle ladje začasno prepovedali vplutje v Sueški prekop

Tovorna ladja Ever Given je v Sueškem prekopu nasedla v torek. Kako dolgo bo trajalo njeno splavljanje, ni znano.
Fotografija: Nasedla tovorna ladja Ever Given. FOTO: Ahmed Fahmy/Reuters
Odpri galerijo
Nasedla tovorna ladja Ever Given. FOTO: Ahmed Fahmy/Reuters

Tovorna ladja Ever Given, ki je v torek nasedla v Sueškem prekopu, še vedno povsem blokira prehod te strateško prometne točke. Krma in premec ladje sta nasedla na obrežje, je sporočil Peter Berdowski, izvršni direktor nizozemskega podjetja Boskalis, ki sodeluje pri reševanju nasedle ladje. Pristojni so sporočili, da plovilom začasno ne bo več dovoljeno vpluti v prekop. 

400 metrov dolga tovorna ladja je nasedla v torek po tem, ko je posadka izgubila nadzor nad plovilom zaradi močnih vetrov in peščene nevihte, so sporočili z egiptovskega organa, ki upravlja prekop (SCA). Po navedbah tiskovne agencije Reuters nasedlo ladjo, ki jo upravlja tajvansko podjetje Evergreen Marine, poskušajo splaviti z več vlačilnimi ladjami, raztovarjanjem in odstranjevanjem peska, a reševalcem niso naklonjene vetrne razmere. Splavljanje ladje bi lahko trajalo več tednov. 

Satelitski posnetek ladje Ever Given, ki je nasedla v Sueškem prekopu. FOTO: AFP
Satelitski posnetek ladje Ever Given, ki je nasedla v Sueškem prekopu. FOTO: AFP


Skozi Sueški prekop se pretaka 12 odstotkov svetovne trgovine z dobrinami, na prehod prekopa pa trenutno čaka 156 plovil, med njimi tudi druge velike tovorne ladje in tankerji, zaradi česar je nastal eden največjih prometnih zamaškov na morju v zadnjih letih, še piše Reuters. Ker še vedno ni znano, kdaj bodo nasedlo ladjo splavili, bodo nekatera podjetja morda primorana svoje ladje preusmeriti na pot okrog afriške celine, kar bo njihovo plovbo podaljšalo za približno teden dni. 

Po podatkih analitične družbe Vortexa največ nafte skozi Sueški prekop izvozita Rusija in Savdska Arabija, največ pa je uvozita Indija in Kitajska. Lani je skozi Sueški prekop skupno plulo 19.000 ladij, piše bristanki BBC

Osama Rabie, vodja službe, ki upravlja Sueški prekop. FOTO: Handout via Reuters
Osama Rabie, vodja službe, ki upravlja Sueški prekop. FOTO: Handout via Reuters

Komentarji: