Promet v Sueškem prekopu blokira nasedla tovorna ladja

Tovorna ladja, ki je nasedla v Sueškem prekopu, je dolga 400 metrov. Obstalo je več ladij, ki čakajo na nadaljevanje poti skozi prekop.
Fotografija: Nasedlo ladjo upravlja tajvansko podjetje Evergreen Marine. FOTO: Marina Passos/AFP
Odpri galerijo
Nasedlo ladjo upravlja tajvansko podjetje Evergreen Marine. FOTO: Marina Passos/AFP

Sueški prekop blokira ogromna tovorna ladja, ki je po izgubi nadzora nasedla. Na območju, ki predstavlja najkrajšo in najpomembnejšo pomorsko povezavo med Azijo in Evropo, je nastal velik zastoj ladij. Da bi ga sprostili, so odprli starejši del prekopa. Po zadnjih informacijah je tovorna ladja delno splavljena, po pričakovanjih pa se bo ladijski promet na območju kmalu nadaljeval, navaja tiskovna agencija Reuters
 
Incident se je včeraj zgodil severno od sueškega pristanišča. Ladja za prevoz kontejnerjev Ever Given, registrirana v Panami, je bila s Kitajske namenjena v Rotterdam na Nizozemskem in je plula skozi prekop proti Sredozemskemu morju. Dolga je 400 in široka 59 metrov in je nasedla obstala počez čez prekop, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tajvansko transportno podjetje Evergreen Marine, ki upravlja leta 2018 zgrajeno ladjo, domneva, da jo je zajel močan veter, zaradi česar se je obrnila, zadela dno in nasedla, piše britanski BBC. »Podjetje je pozvalo lastnika ladje, naj sporoči vzrok nesreče. Poleg tega smo v stiku s pristojnimi, vključno z organom, ki upravlja prekop, da bi lahko čim prej pomagali ladji,« so navedli.

Egiptovski organ SCA, ki upravlja prekop, je sporočil, da poskušajo znova splaviti ladjo. Vodja SCA Osama Rabie je pojasnil, da »reševalne enote in vlačilci nadaljujejo delo«, da bi osvobodili nasedlo ladjo. Poleg tega na bregovih, kjer je nasedlo plovilo, kopljejo zemljo, je razvidno s fotografij z območja.
 
Pristojni si prizadevajo, da bi nasedlo ladjo čim prej splavili. FOTO: Reuters
Pristojni si prizadevajo, da bi nasedlo ladjo čim prej splavili. FOTO: Reuters


Po poročanju tujih tiskovnih agencij je obstalo več kot sto ladij, ki čakajo na nadaljevanje poti skozi prekop. Zastoj je nastal na obeh koncih kanala, tako v Sredozemskem morju severno od pristanišča Said kot na severu Rdečega morja, je razvidno z zemljevida na spletni strani MarineTraffic, ki spremlja pomorski promet. 

Ameriški zgodovinar, specializiran za pomorstvo, Sal Mercogliano je za BBC povedal, da so tovrstni dogodki redki, vendar imajo lahko »hude posledice za globalno trgovino«. To je največja ladja, ki je kdaj nasedla v Sueškem prekopu. »Če je ne bodo mogli osvoboditi (...) ob plimi, bodo morali začeti odstranjevati tovor,« je poudaril. Operacija bi lahko po poročanju egiptovskega portala Cairo24 news trajala tudi več dni, je navedel vir na SCA, ki upravlja prekop.
 
Leta 2017 so za rešitev japonske tovorne ladje, ki je nasedla in zablokirala prekop, potrebovali zgolj nekaj ur. Več kot 150 let star Sueški prekop je ena najpomembnejših trgovinskih poti na svetu, saj po njem poteka okrog deset odstotkov vse mednarodne pomorske trgovine. Lani je skozi prekop plulo skoraj 19.000 ladij, podatke pristojnih sueških služb navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarji: