New York z novimi omejitvami za prevoznike

Za leto dni so zamrznili izdajo novih dovoljenj za prevozna podjetja kot je Uber.
Fotografija: Taksisti konec julija na protestu zoper Uber v Čilu. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters
Odpri galerijo
Taksisti konec julija na protestu zoper Uber v Čilu. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters

Po poročanju tujih medijev je newyorški mestni svet zamrznil izdajo novih dovoljenj za specializirana prevozna podjetja kot je Uber. New York je tako postal prvo veliko ameriško mesto, ki je zaustavilo nadaljnje izdajanje licenc prevoznikom, ki predstavljajo hudo konkurenco taksistom.

Mestna komisija za taksije in limuzine (TLC) naj bi v roku enega leta dokončala študijo o vplivu novih, hitro rastočih prevoznih podjetij na prevoze v mestu. V novem odloku o prekinitvi izdajanja dovoljenj je poleg tega podana zahteva po zagotovitvi minimalne plača za voznike Uberja. Po ugotovitvah raziskave, ki jo je opravil TLC, naj bi vozniki Uberja prejeli plačilo v višini vsaj 17,22 dolarja na uro. Trenutno več kot 85 odstotkov vseh voznikov prejema plačilo, ki je manjše od zaželene vredonsti.

»Več kot 100 tisoč delavcev in njihovih družin bo deležnih takojšnjih koristi zavoljo nove uredbe,« pojasnjuje newyorški župan Bill de Blasio, ki podpira sprejetje novega ukrepa mestnega sveta. Odgovorni pri Uberju so v odziv na sprejetje nove uredbe sporočili, da bo slednja povzročila višje cene ter daljše čakanja za potnike, saj podjetje ne more slediti rastočemu povpraševanju. »Dvanajstmesečna pavza za izdajo novih dovoljenj bo ogrozila eno izmed najbolj zanesljivih možnosti mestnega prevoza, namesto da bi se mestni svet spopadal s težavami mestne podzemne železnice ali z vse daljšimi zastoji na ulicah,« pojasnjujejo pri Uberju.

Za prebivalce New Yorka so alternativna prevozna podjetja ključna varnostna mreža, na katero računajo ob nenehnih zamudah mestne podzemne železnice. V New Yorku je trenutno aktivnih okrog 80 tisoč voznikov alternativnih prevoznih podjetij ter le dobrih 13 tisoč voznikov tradicionalnih rumenih taksijev.

V Londonu je Uber ravno pred kratkim ponovno pridobil pravico izdajanja novih licenčnih dovoljenj. Podjetje je privolilo v nove standarde boljše ureditve. Med drugim bodo tako mestnim oblastem posredovali vse zbrane prometne informacije, ki jih bo podjetje zbralo.



 

Preberite še:

Komentarji: