Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Newyorško sodišče razveljavilo obsodbo Harveyja Weinsteina

Okrožni tožilec Manhattna Alvin L. Bragg se bo moral odločiti, ali bo zahteval ponovno sojenje Weinsteinu.
Harvey Weinstein je kot bogat in vpliven človek Hollywooda spolno zlorabljal predvsem tiste ženske, ki so bile tako ali drugače odvisne od njega. FOTO: Johannes Eisele/AFP
Harvey Weinstein je kot bogat in vpliven človek Hollywooda spolno zlorabljal predvsem tiste ženske, ki so bile tako ali drugače odvisne od njega. FOTO: Johannes Eisele/AFP
V. U., T. J.
25. 4. 2024 | 15:38
25. 4. 2024 | 16:39
2:41

Vrhovno sodišče v New Yorku je danes razveljavilo obsodbo Harveyja Weinsteina iz leta 2020 zaradi spolne zlorabe, ki mu je prinesla 23 let zapora, piše The New York Times. Potezo sodnikov ocenjujejo kot osupljiv preobrat v primeru, ki velja za temeljnega v kontekstu izoblikovanja gibanja #MeToo. 

image_alt
Harvey Weinstein dobil 23-letno zaporno kazen

V odločitvi sodnikov – štirje so bili za, trije proti – je navedeno, da je sodnik, ki je vodil Weinsteinov primer, storil ključno napako, ko je tožilcem omogočil, da so za priče poklicali tudi ženske, ki so trdile, da jih je Weinstein napadel, a njihove obtožbe niso bile del konkretnih obtožb proti njemu. Pritožbeno sodišče je tudi razsodilo, da je sodnik dovolil Weinsteina navzkrižno zasliševati na način, ki ga je prikazal v »zelo škodljivi« luči.

Sklicujoč se na to odločitev in še nekatere druge, ki jih je opredelilo kot napake, je pritožbeno sodišče odločilo, da Weinstein ni bil deležen poštenega sojenja.

Ni svoboden človek

Posledica odločitve je, da se bo moral okrožni tožilec Manhattna Alvin L. Bragg odločiti, ali bo zahteval ponovno sojenje Weinsteinu, ki sicer zdaj ni svoboden človek. Leta 2022 so ga v drugem primeru zaradi posilstva ženske v hotelu na Beverly Hillsu obsodili še na 16 let zapora.

Primer Weinstein je bil eden najvidnejših in tudi prvih, ki je izhajal iz gibanja #MeToo, ki je razkrivalo spolne zlorabe na najvišjih ravneh hollywoodske filmske industrije in širše. Njegovo obsodbo, ki so jo aktivisti razglasili za mejnik, je newyorško prizivno sodišče prvič obravnavalo februarja. 

Obtožbe, ki so se leta 2020 končale z obsodbami, so temeljile na pričanju Miriam Haley in Jessice Mann. Poleg njiju so še tri druge ženske pričale o drugih dejanjih, saj so tožilci želeli dokazati, da je imel Weinstein v svoji preteklosti vzorec zlorab. Kot bogat in vpliven človek Hollywooda je spolno zlorabljal predvsem tiste ženske, ki so bile tako ali drugače odvisne od njega.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine