Norveška vlada odslej manjšinska

Zaradi vrnitve podpornice Islamske države je vladajočo koalicijo zapustila Napredna stranka. Vlada bo po novem brez podpore parlamentarne večine. 
Fotografija: Voditeljica norveške Napredne stranke Siv Jensen na današnji tiskovni konferenci. FOTO: Fredrik Varfjell/AFP
Odpri galerijo
Voditeljica norveške Napredne stranke Siv Jensen na današnji tiskovni konferenci. FOTO: Fredrik Varfjell/AFP

Desna Napredna stranka je zaradi repatriacije domnevne podpornice skrajne organizacije Islamska država (IS) izstopila iz vladajoče norveške koalicije. Premierka Erna Solberg iz Konservativne stranke je tako ostala brez večine v parlamentu, ampak bo v prihodnje vodila manjšinsko vlado skupaj z Liberalno in Krščansko stranko, poročajo tuji mediji. 

»Lahko sprejmemo otroka, ne moremo pa popuščati pri ljudeh, ki so sodelovali v teroristični organizaciji,« je povedala vodja Napredne stranke in dosedanja finančna ministrica Siv Jensen, ki je na tiskovni konferenci prav tako menila, da je njena stranka v vladajoči koaliciji sprejemala preveč kompromisov. Kot navaja britanski Guardian, Siv Jensen ni odrekla podpore premierki Solberg, z njo si želi dialoga tudi v prihodnje. Kdaj bo premierka Solberg imenovala naslednike sedmih članov kabineta iz Napredne stranke, še ni znano. 

Napredna stranka bo še naprej sodeloval z vladajočo koalicijo. FOTO: Ntb Scanpix via Reuters
Napredna stranka bo še naprej sodeloval z vladajočo koalicijo. FOTO: Ntb Scanpix via Reuters


Soproga dveh borcev je Norveško zapustila leta 2013, skupaj s svojima dvema otrokoma pa se je vrnila konec tedna. Vlada je njihovo repatriacijo iz sirskega taborišča Al Hol odobrila oktobra na podlagi informacije, da je deček hudo bolan. Napredna stranka je podpirala vrnitev otrok, nasprotovala pa je vrnitvi 29-letnice, rojene v Pakistanu in obtožene članstva v IS in teroristični skupini Fronta al Nusra. Medtem ko je domnevna podpornica terorizma v priporu, sta petletni deček in triletna deklica v bolnišnici.

Komentarji: