Nov posnetek: dečki so veseli družbe, a kdaj bodo prišli iz jame, še ni jasno

Najstniki in njihov 25-letni nogometni trener se počutijo bolje, ker so jih nahranili in medicinsko oskrbeli. 
Fotografija: Najstnike so ogreli in jim dali hrano. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Najstnike so ogreli in jim dali hrano. FOTO: Reuters

Tajska mornariška enota je objavila nov posnetek 12 najstnikov, starih od 11 do 16 let, in njihovega nogometnega trenerja, ki so že od 23. junija ujeti v jami Tam Luang na severu Tajske. 

Žive, a zelo lačne so našli v ponedeljek. Čeprav obeti, kdaj bodo ugledali svetlobo dneva, niso najboljši, saj je veliko neznank, se otroci na posnetku smehljajo, nato se predstavijo svetu, ki stiska pesti za srečen konec. 



Dečki se zagotovo bolje počutijo, ko so v stiku z drugimi ljudmi, medtem so jim že dostavili hrano in jih medicinsko oskrbeli, saj je imelo nekaj fantov odrgnine. Zavili so jih v odeje in folijo, najstniki pa že sprašujejo, kdaj bodo dobili nov obrok hrane. Na skalo v jami so že vpisali imeni njihove nogometne ekipe Divji prašiči in mornariške enote, ki jih je našla.  

Ob skupini je zdaj več potapljačev in medicinskega osebja, medtem se ekipe odločajo, kako bi jih rešili iz jame. »Tvegali ne bomo,« so poudarili.

Dečke so našli okoli štiri kilometre od vhoda v jamo v globini od 800 do tisoč metrov, okoli 400 metrov stran od območja, znanega kot obala Pataja. Zaradi monsuna je večji del jam poplavilo, gre za ozke prehode, ki so bili težka preizkušnja tudi za izkušene potapljače. Danes se po pojasnilih oblasti ne bo začela nikakršna reševalna akcija, so pa razmere primerne za vajo.  



Omenjajo se tri možnosti, najbolj kruto se sliši, da bi otroke še nekaj mesecev pustili na polici, kamor so se umaknili pred naraščajočo vodo, dokler se vreme ne bi umirilo in se voda umaknila. Ta možnost naj bi bila najvarnejša, a ker se je monsunsko obdobje šele dobro začelo, številni opozarjajo, da bi se gladina lahko še dvigala, lahko pa bi začelo primanjkovati tudi svežega zraka. Nadaljuje se prečrpavanje vode, da bi vsaj malo znižali gladino in oblasti so optimistične, da bodo ustavile prodiranje vodo v jamsko sobano ujetih otrok. Vremenska napoved pravi, da je pred njimi nekaj dni z močnimi padavinami. 

Kje so tajski dečki? GRAFIKA: Dejan Kotnik
Kje so tajski dečki? GRAFIKA: Dejan Kotnik


Otroci že vadijo 


Druga možnost je, da otroke spravijo v vodo in se v družbi potapljačev odpravijo proti izhodu jame. Dečki večinoma niti ne znajo plavati, jame imajo ozke prehode, kjer potapljači na hrbtu ne morejo nositi kisikove bombe, vidljivost je nična, ovinki so ostri in podobno. Zaradi naštetega številni opozarjajo, da bi bil ta način lahko izjemno nevaren tako za najstnike kot za reševalce. Ti zdaj napeljujejo žico in svetilne palice, da bi si vendarle nekoliko olajšali pot. Oblasti do otrok poskušajo napeljati tudi telefonske kable, da bi lahko vzpostavili stik s starši, a za zdaj ta poskus ni bil uspešen. 

Tajske oblasti so pozvale mednarodno skupnost, naj jim dostavi majhne in zelo majhne posebne maske, ki prekrijejo celoten obraz. Nekaj so jih že dobili in jih zdaj že učijo, kako jih nadeti in kako v njej dihati. Osnove potapljanja jih bodo zagotovo naučili, a opozarjajo, da je to le ena od možnosti, ki jih preigravajo. Guverner province Čiang Raj Narongsak Osatanakorn je medijem pojasnil, da potapljanja še niso preizkušali. Poudaril je, da kakršno koli reševanje že bo, bo to moralo biti stoodstotno varno. 

Zunaj pred jamo so v pripravljenosti tudi zdravniške ekipe. 

Vseskozi pa reševalci iščejo morebiten tretji vhod v jamo, omenja se tudi ideja, da bi izvrtali luknjo, vendar je za to potrebnega veliko časa. 

Jamo Tam Luang redno poplavlja med monsunskim obdobjem, ki traja od maja do septembra oziroma oktobra. Trinajsterica se je v jamo odpravila v suhem vremenu po treningu, nato je zaradi močnega deževja poplavilo vhod v jamo, dečki so ostali ujeti. Po prepričanju oblasti so še lahko hodili po suhem, nazadnje pa so se zatekli na višjo polico. 

Komentarji: