Nova nesreča na Sulavesiju, po potresu in cunamiju zdaj še izbruh vulkana

Za zdaj ni poročil o kakršni koli škodi ali žrtvah, delčki pepela pa so se dvignili do štiri kilometre visoko v zrak, kar naj ne bi ogrožalo letalskega prometa.
Fotografija: Vulkan je izbrunil na severu otoka, približno 600 kilometrov stran od Paluja. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Vulkan je izbrunil na severu otoka, približno 600 kilometrov stran od Paluja. FOTO: AFP

Na indonezijskem otoku Sulavesi, ki sta ga v pretek prizadela potres in cunami, je izbruhnil vulkan Soputan, poročajo lokalni mediji. Izbruhnil je na severu otoka, približno 600 kilometrov stran od Paluja.Za zdaj ni poročil o kakršni koli škodi ali žrtvah, delčki pepela pa so se dvignili do štiri kilometre visoko v zrak, kar naj ne bi ogrožalo letalskega prometa.

»Morda je potres sprožil izbruh, vendar o neposredni povezavi še ne moremo govoriti,« je za spletni portal Tempo povedal vladni vulkanolog Kasbani.

Po uradnih podatkih je zaradi posledic potresa in cunamija umrlo 1407 ljudi, ker pa je število v preteklih dneh naraščalo, se utegne tudi v prihodnje še povečati. Veliko ljudi čim prej potrebuje zdravstveno oskrbo, zato je normalen potek letalskega prometa za to območje nujen.

1785 metrov visok Soputan je izbruhnil tudi januarja in februarja 2016. Tiskovni predstavnik nacionalne agencije za naravne nesreče Sutopo Nugroho je prebivalce opozoril, da »naj bodo pozorni na morebitne blatne tokove, ki se lahko zgodijo po izbruhu«.

Preberite še:

Komentarji: