Novi virus terjal četrto smrtno žrtev

O prvem sumu na okužbo poročajo tudi iz Avstralije.
Fotografija: V državi je za zdaj po podatkih WHO uradno potrjenih 218 primerov okužbe. FOTO: AFP
Odpri galerijo
V državi je za zdaj po podatkih WHO uradno potrjenih 218 primerov okužbe. FOTO: AFP

Število žrtev in okuženih z novim virusom, ki se hitro širi po Kitajski, narašča. V Wuhanu je danes posledicam bolezni podlegla že šesta oseba, po celi državi pa so našteli že skoraj 300 primerov okužb. Preventivno so v Wuhanu turističnim skupinam prepovedali odhod iz mesta, da bi preprečili nadaljnjo širitev virusa. O prvem sumu na okužbo poročajo tudi iz Avstralije.



Župan mesta Wuhan Zhou Xianwang je potrdil, da je zaradi virusa umrla že šesta oseba, pred tem so govorili o štirih smrtnih žrtvah. V mestu, kjer so 31. decembra zabeležili prvi primer te nenavadne pljučnice, so potrdili skupno 258 primerov okužb, 227 ljudi je še vedno deležnih zdravljenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V državi so šele v ponedeljek potrdili, da se virus širi tudi med ljudmi. Tovrstnega izvora sta bili doslej najmanj dve okužbi v kitajski provinci Guangdong.

Na Kitajskem so šele v ponedeljek potrdili, da se virus širi tudi med ljudmi. FOTO: AFP
Na Kitajskem so šele v ponedeljek potrdili, da se virus širi tudi med ljudmi. FOTO: AFP


V 11-milijonskem Wuhanu so prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja potrdili 31. decembra. Domnevajo, da je bolezen izbruhnila na eni od tamkajšnjih tržnic, na kateri prodajajo ribe in divjačino.

V državi je za zdaj po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) uradno potrjenih 218 primerov okužbe. Poleg tega so dva primera obravnavali na Tajskem, enega na Japonskem in še enega v Južni Koreji. Vsi bolniki so se pred kratkim vrnili iz Wuhana.

Na letališčih v Singapurju, Hongkongu in v japonski prestolnici Tokio že preverjajo potnike iz Wuhana. Prav tako so prejšnji teden naznanili podobne ukrepe na ameriških letališčih v San Franciscu, Los Angelesu in New Yorku.

Preverjanje potnikov, ki bodo iz Wuhana prispeli v Sydney, je danes napovedala tudi Avstralija. V državi so poleg tega obravnavali prvi primer suma okužbe z novim koronavirusom. Gre za moškega, ki se je pred kratkim vrnil iz Wuhana, trenutno pa je doma v izolaciji.

Strokovnjaki svarijo, da bi bili lahko številni primeri okužbe nezaznani. FOTO: AFP
Strokovnjaki svarijo, da bi bili lahko številni primeri okužbe nezaznani. FOTO: AFP


Prisotna je velika zaskrbljenost, da bi se lahko virus še hitreje širil, ko se bodo ljudje ta teden ob kitajskem novem letu množično odpravljali na pot.

Strokovnjaki svarijo, da bi bili lahko številni primeri okužbe nezaznani. Glede na poročilo britanskega centra za analizo nalezljivih bolezni na Imperial Collegeu v Londonu bi bilo lahko okužb že več kot 1700. Zdravstveni strokovnjaki v Hongkongu medtem to število ocenjujejo na okrog 1300.

Izbruh je oživil spomine na virus sarsa – prav tako iz družine koronavirusov –, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu.

Komentarji: