Ob »adrenalinu in vznemirjenju« ranjenih pet ljudi, enega bik nabodel

Odkar so leta 1910 začeli prirejati festival, je na ulicah Pamplone umrlo 16 ljudi.
Fotografija: Nekaj bikov jw zašlo z načrtovane poti teka, ki se je zaključil v manj kot treh minutah. FOTO: Alvaro Barrientos/Ap
Odpri galerijo
Nekaj bikov jw zašlo z načrtovane poti teka, ki se je zaključil v manj kot treh minutah. FOTO: Alvaro Barrientos/Ap

Pamplona - V Pamploni je danes potekal prvi tek pred biki letošnjega festivala San Fermin, pri čemer je bilo pet ljudi ranjenih, med katerimi je enega nabodel bik, je sporočil španski Rdeči križ.

848 metrov dolg tek je potekal po mokrih ulicah, saj je ponoči deževalo. Poleg tega je nekaj bikov zašlo z načrtovane poti teka, ki se je zaključil v manj kot treh minutah.

Eden od udeleženecev teka, 29-letni Inigo Plaza, je ob tem dejal, da je pomembno, da »končaš v enem kosu in da si naslednji dan spet na startu«. »Da za tabo teče 600 kilogramov težka žival in da te spremlja toliko ljudi, predstavlja neopisljiv občutek adrenalina in vznemirjenja,« je bil navdušen.

Lani je bilo od 17.000 udeležencev ranjenih 64. FOTO: Alvaro Barrientos/Ap
Lani je bilo od 17.000 udeležencev ranjenih 64. FOTO: Alvaro Barrientos/Ap


Letošnji festival se je začel v petek z ognjemetom, danes pa so prvič tekli pred biki, ki jih zvečer v areni ubijejo bikoborci. Končal se bo 14. julija, do takrat pa bodo vsako jutro ob 8. uri tekli pred biki.

Odkar so leta 1910 začeli prirejati ta festival, je na ulicah Pamplone umrlo 16 ljudi. Smrtno žrtev so nazadnje zabeležili leta 2009. Lani jih je bilo od 17.000 udeležencev ranjenih 64.

Nad festivalom, ki vsako leto privabi številne turiste, sicer visi črn madež zaradi množičnega posilstva 18-letnice na festivalu leta 2016 in dejstva, da je sodišče letos storilce obsodilo le za spolno zlorabo, ne za posilstvo.

Samo dva tedna pred današnjim začetkom festivala so poleg tega moške na podlagi varščine izpustili na prostost, kar pomeni, da bi se teoretično lahko vrnili na festival, posvečen zavetniku španske avtonomne pokrajine Navara svetemu Ferminu.

Komentarji: