Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rdeči križ opustil poskus evakuacije iz Mariupolja

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 37. dan vojne.
Rdeči križ ni uspel z evakuacijo. FOTO: Emre Caylak/AFP
Rdeči križ ni uspel z evakuacijo. FOTO: Emre Caylak/AFP
Be. B., P. Ž., M. B., STA
1. 4. 2022 | 06:22
1. 4. 2022 | 23:02
36:00

19.20 Rdeči križ opustil poskus evakuacije iz Mariupolja

Ekipa Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC), ki je bila danes napotena v oblegano pristaniško mesto Mariupolj, da bi omogočila varno evakuacijo civilistov, se je morala vrniti v Zaporožje, saj razmere niso dopuščale nadaljevanja evakuacije, je sporočil ICRC. Poskus evakuacije civilistov iz obleganega mesta so tako preložili, poroča BBC.

Ekipa ICRC, ki jo sestavljajo tri vozila in devet članov osebja, danes ni prispela v Mariupolj in ni mogla zagotoviti varne evakuacije civilistov. Sporočili pa so, da bodo z evakuacijo ponovno poskusili v soboto.

19.15 Slovenijo prečkalo že več kot 55.000 beguncev iz Ukrajine

Slovenijo je doslej prečkalo že več kot 55.000 beguncev iz Ukrajine, ki čez našo državo potujejo predvsem na zahod, k svojim sorodnikom in znancem v Italijo, Španijo in Francijo, je ob ogledu nastanitvenega centra v Logatcu v okviru današnjega obiska vlade v južnem delu osrednjeslovenske regije poudaril minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Po ministrovih pojasnilih je v Sloveniji trenutno nastanjenih več kot 5800 beguncev iz Ukrajine. Med njimi jih je nekaj manj kot tisoč nastanjenih v državnih nastanitvenih centrih, kot sta centra v Logatcu in na Debelem rtiču, ostali pa so v zasebnih namestitvah in pri svojih sorodnikih ali prijateljih.

18.36 Generalni direktor IAEA napovedal misijo za pomoč v Černobilu

Po umiku ruske vojske z območja nuklearke Černobil v Ukrajini je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) danes napovedala, da bo v prihodnjih dneh tam izpeljala svojo misijo. Cilj misije bo zagotovitev opreme za varnost in zaščito, vključno z opremo za nujne primere. Prav tako namerava agencija v Ukrajino poslati svoje strokovnjake.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je danes na Dunaju po vrnitvi iz Ukrajine in Rusije napovedal, da bo misijo pomoči v Černobilu vodil sam, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede poteka načrtovane misije so se dogovorili tako z Ukrajino kot Rusijo, vendar pa Grossi ni želel govoriti o posebnih ruskih varnostnih zahtevah za ukrajinske jedrske elektrarne ali za zaposlene v IAEA. Dejal je le, da bodo potrebne varne poti, zaščita ter območje prostega gibanja.

17.40 Poškodovanih več kot 50 ukrajinskih kulturnih znamenitosti

Od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja je bilo v tej državi poškodovanih ali delno uničenih najmanj 53 kulturnih znamenitosti. Med stavbami je 29 cerkva, 16 zgodovinskih stavb, štirje muzeji in štirje spomeniki, je danes v Parizu dejal pomočnik generalne direktorice Unesca za kulturo Ernesto Ottone Ramirez. Dodal je, da je eno od najbolj prizadetih območij Ukrajine v tem pogledu Harkov na severovzhodu države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Posebej ogrožena je tudi ukrajinska prestolnica Kijev, od koder še vedno ni podatkov o škodi na sedmih objektih, ki so vpisana na seznam svetovne dediščine Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Na tem seznamu je med drugim kijevska katedrala Svete Sofije in pripadajoči samostanski kompleks.

Veliko spomenikov je tudi v Odesi, kjer sedaj še stojijo nedotaknjeni. FOTO: Nacho Doce/Reuters
Veliko spomenikov je tudi v Odesi, kjer sedaj še stojijo nedotaknjeni. FOTO: Nacho Doce/Reuters

17.02 Metsola prispela v Kijev in izrekla podporo Ukrajini

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je danes prispela v Kijev in je tako prva predstavnica Evropske unije, ki je obiskala ukrajinsko prestolnico od začetka vojne pred več kot enim mesecem. Med svojim obiskom je ponovno izrekla podporo Ukrajini ter zagotovila, da se bo finančna in vojaška pomoč s strani EU ohranila in razširila.

»V Kijevu sem zato, da vam dvignem upanje. Z vami smo,« je Metsola danes popoldne zapisala na twitterju. Objavila je tudi videoposnetek, v katerem je obljubila pomoč pri obnovi ukrajinskih mest.

Ukrajinski premier Denis Šmihal je obisk označil kot močan znak politične podpore in dodal, da sta se z Metsolo pogovarjala tudi o strožjih sankcijah proti Rusiji. Prav tako je poudaril, da je Ukrajina popolnoma pripravljena na naslednji korak v pogajanjih o njenem članstvu v EU. Podrobnosti o potovanju predsednice Evropskega parlamenta zaradi varnostnih razlogov sprva niso bile na voljo. Njen tiskovni predstavnik je pred njenim prihodom povedal le, da bo Metsola v imenu Evropskega parlamenta v Kijevu izrekla podporo.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je danes prispela v Kijev. FOTO: Michele Tantussi/Reuters
Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je danes prispela v Kijev. FOTO: Michele Tantussi/Reuters

16.50 V Ukrajini zaradi vojne poškodovanih ali uničenih več kot 50 kulturnih znamenitosti

Od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja je bilo v tej državi poškodovanih ali delno uničenih najmanj 53 kulturnih znamenitosti. Med stavbami je 29 cerkva, 16 zgodovinskih stavb, štirje muzeji in štirje spomeniki, je danes v Parizu dejal pomočnik generalne direktorice Unesca za kulturo Ernesto Ottone Ramirez.

Dodal je, da je eno od najbolj prizadetih območij Ukrajine v tem pogledu Harkov na severovzhodu države, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Harkovu so zaradi ruskega bombardiranja med drugim prizadeti spomenik holokavstu, tamkajšnje narodno gledališče ter muzej umetnosti. Harkov je drugo največje mesto v Ukrajini.

Posebej ogrožena je tudi ukrajinska prestolnica Kijev, od koder še vedno ni podatkov o škodi na sedmih objektih, ki so vpisana na seznam svetovne dediščine Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Na tem seznamu je med drugim kijevska katedrala Svete Sofije in pripadajoči samostanski kompleks.

16.40 Peskov: Dobava ruskega plina v Evropo še ne bo ustavljena

Rusija v luči spora glede plačevanja plina v rubljih še ne bo prekinila dobave plina v Evropo, je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Kot je pojasnil, odlok ne bo vplival na že plačane pošiljke plina, medtem ko bodo naslednja plačila za dobavo plina zapadla najkasneje sredi meseca, je poročala ruska tiskovne agencije Tass.

»V četrtek so me mnogi spraševali, ali pomanjkanje potrditve plačevanja v rubljih pomeni, da bo dobava plina prekinjena s 1. aprilom. Ne, ne pomeni, in tudi odlok, ki je bil podpisan in objavljen v četrtek, tega ne določa. Plačilo za sedanje zaloge se ne izvede danes, temveč konec druge polovice aprila, ali celo v začetku maja,« je po poročanju Tass novinarjem pojasnil Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč v četrtek podpisal odlok, ki določa, da je treba za ruski plin plačevati v rubljih.

16.30 Bruselj pozval Kitajsko, naj si ne zatiska oči

»EU in Kitajska se strinjata, da vojna v Ukrajini ogroža globalno varnost in svetovno gospodarstvo,« je po vrhu EU-Kitajska povedal predsednik evropskega sveta Charles Michel. Nestabilnost po njegovih besedah škoduje tako EU kot Kitajski. V Bruslju so pozvali Peking, naj pripomore h koncu vojne in naj si ne zatiska oči pred ruskimi kršitvami mednarodnega prava. Opozorili so tudi na škodovanje ugledu Kitajske, ki bi ga utrpela, če bi ovirala sankcije  ali podprla Rusijo. »Noben evropski državljan ne bi imel razumevanja, če bi Rusija dobivala kakršno koli podporo za vojno,« je dejal predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen.  To bi najbrž imelo negativen učinek na gospodarstvo. Trgovina Kitajske z EU obsega 1,9 milijarde evrov na dan, kar je okoli šestkrat več kot bz Rusijo.

Otrok iz Ukrajine je na sliki v avtobusu na mejnem prehodu Palanca-Maiaky-Udobne med Moldavijo in Ukrajino. FOTO: Daniel Mihailescu/AFP
Otrok iz Ukrajine je na sliki v avtobusu na mejnem prehodu Palanca-Maiaky-Udobne med Moldavijo in Ukrajino. FOTO: Daniel Mihailescu/AFP

16.20 Bruselj s predlogom glede menjave ukrajinske valute v evre

Evropska komisija je danes sprejela predlog priporočila za menjavo gotovine v ukrajinskih grivnah v evropske valute, katerega namen je poenotiti postopke menjave denarja ukrajinskih beguncev v EU. Obenem predlaga poenostavitev postopka za črpanje evropskih sredstev v okviru kohezijske politike, kar bo pomagalo državam, ki sprejemajo begunce.

Glede na predlog priporočila Sveta EU, ki ga je sprejela komisija, bi morali vsaki razseljeni osebi, ki ima dokazilo o začasni zaščiti ali drugi zaščiti v skladu z nacionalno zakonodajo, gotovino v grivnah pretvoriti v valuto države članice.

Predlog predvideva tudi določitev najvišje možne vsote za menjavo na osebo, ki naj bo pri 10.000 grivnah ali nižje. Menjalni tečaj bi bil glede na predlog Evropske komisije enak uradnemu tečaju ukrajinske centralne banke, denar pa bi jim pretvorili brez stroškov. Komisija predlaga, da naj tovrstne sheme veljajo najmanj tri mesece.

15.00  Prihodnji teden več ukrajinskih otrok v slovenske šole

V osnovne šole je trenutno vključenih 268 otrok iz Ukrajine, prihodnji teden pa se jim bodo pridružili tudi otroci, ki bivajo v nastanitvenem centru v Logatcu in na Debelem Rtiču. Šole so ob vključevanju otrok iz Ukrajine pokazale veliko razumevanja in skrbnosti, je po delovnem posvetu vlade v Grosuplju poudarila šolska ministrica Simona Kustec.

13.43  Rusija in Ukrajina nadaljujeta pogajanja

Rusija in Ukrajina danes nadaljujeta pogajanja prek videokonference. Kot je sporočil vodja ruske delegacije Vladimir Medinski na telegramu, se rusko stališče glede Krima in Donbasa ni spremenilo, poročajo tuje tiskovne agencije. Pri tem je objavil fotografijo obeh delegacij. Delegaciji sta se v torek po več kot treh tednih v Istanbulu prvič sešli v živo. Na pogajanjih se je pojavilo upanje na konec več kot enega meseca spopadov, vendar razmere na terenu tega ne potrjujejo.

13.36  Europol na meje z Ukrajino poslal ekipe za boj proti kriminalu

Evropski policijski urad Europol je danes sporočil, da je na meje z Ukrajino na prošnjo njenih sosednjih držav poslal ekipe za boj proti organiziranemu kriminalu, da bi ustavile kriminalce in domnevne teroriste, ki poskušajo s tokom beguncev vstopiti v EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Da bi zaščitili Evropsko unijo in ukrajinske begunce pred grožnjami kriminalcev, je Europol na meje sosednjih držav napotil operativne skupine, so sporočili s te agencije. Europol je na njihovo prošnjo poslal svoje pripadnike v Litvo, Poljsko, Romunijo, Slovaško in Moldavijo, kmalu naj bi bili navzoči tudi na Madžarskem. Te ekipe pomagajo nacionalnim organom pri varnostnih pregledih in preiskavah na evropskih zunanjih mejah.

12.49  Moskva: Ukrajinski napad na rusko skladišče bo otežil nadaljevanje pogajanj

V ruskem mestu Belgorod blizu rusko-ukrajinske meje gori skladišče goriva, ki sta ga po besedah lokalnega guvernerja napadla dva ukrajinska helikopterja. Ukrajinske oblasti sicer tega niso potrdile, ruska stran pa trdi, da bo ta napad negativno vplival na nadaljevanje mirovnih pogajanj, ki se danes nadaljujejo prek videopovezave. Na videoposnetku, ki je bil objavljen na twitterju, je videti požar v skladišču goriva v bližini stanovanjskih blokov v ruskem mestu Belgorod, ki se nahaja približno 40 kilometrov od rusko-ukrajinske meje v bližini Harkova na severu Ukrajine, poroča britanski BBC.

13.15  2000 ljudi, ki bežijo iz Mariupolja, je zdaj na avtobusih v ukrajinsko mesto

Približno 2000 civilistov je na evakuacijskih avtobusih, ki se odpravljajo iz obalnega mesta Berdjansk v ukrajinsko vladno mesto Zaprožje, s civilisti, ki se evakuirajo iz Mariupolja, piše CNN. »Evakuacijski konvoj je odšel iz Berdjanska v Zaporožje,« je v izjavi za telegram sporočil mestni svet Mariupolja. »Veliko osebnih vozil se je pridružilo 42 avtobusom v spremstvu vozil Rdečega križa in SES (Državne službe za nujne primere). Danes pričakujemo prihod rekordnega števila prebivalcev Mariupolja.«

13.10  Lavrov: Rusija ceni objektivni odziv Indije na vojno v Ukrajini

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob današnjem obisku v Indiji pred pogovori z indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarjem dejal, da Rusija ceni objektiven odziv Indije na vojno v Ukrajini. Ob tem naj bi se ministra pogovarjala tudi o trgovanju z nafto med državama. »Cenimo, da Indija obravnava to situacijo na podlagi vseh dejstev, in ne le enostransko,« je dejal Lavrov. Indija namreč ni odkrito kritizirala Rusije zaradi invazije na Ukrajino, saj poskuša uravnotežiti svoje vezi tako z Rusijo kot z Zahodom, poroča britanski BBC.

13.06  Ekipi Rdečega križa na poti v Mariupolj, vendar brez pomoči

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) pošilja osebje v ukrajinsko pristaniško mesto Mariupolj in upa, da se lahko evakuacija na tisoče civilistov začne v petek, je dejal tiskovni predstavnik na brifingu, piše Reuters. Mesto je obkroženo od prvih dni ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja; prejšnji poskus Rdečega križa, da bi dostopal do nje v začetku marca, ni uspel, ker je bila pot nevarna in konflikt se je nadaljeval.

»Danes imamo dovoljenje za premikanje in smo na poti v Mariupolj,« je dejal tiskovni predstavnik ICRC Ewan Watson. »Upamo, da se bo operacija varnega prehoda začela danes. Ekipa Rdečega križa s tremi avtomobili in devetimi člani osebja namerava voditi konvoj približno 54 ukrajinskih avtobusov in številnih zasebnih vozil iz mesta, kjer je brez elektrike do 170.000 ljudi in imajo po županovih besedah ​​omejeno zalogo hrane. Watson je poudaril, da sta operacijo odobrili obe strani, vendar se še dogovorjajo o nekaterih ključnih podrobnostih, kot sta točen čas in cilj, ki bo nedoločena lokacija v Ukrajini. Varen prehod za konvoj ostaja izjemno zapleten, Rdečemu križu ni bilo dovoljeno prevzeti humanitarne pomoči s konvojem in je odšel brez medicinske in druge opreme. Za to, da s seboj pripeljejo pomoč, si bodo še naprej prizadevali v prihodnjih dneh.

12.23  Veterani vojne za Slovenijo zgroženi nad ravnanjem z zastavo Slovenije v Kijevu

V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) so ogorčeni zaradi ravnanja osebja na slovenskem veleposlaništvu Kijevu, ki je snelo zastavo Slovenije zaradi podobnosti z rusko. Odstranitev zastave pomeni zanikanje lastne državnosti, so sporočili. Obenem je ZVVS kritična do »igračkanje oblasti z državno zastavo in z državno himno«. Predsednik ZVVS Ladislav Lipič je v sporočilu za javnost zapisal, da čeprav morda pripadniki ukrajinske nacionalne garde ne poznajo mednarodnega prava, to ne opravičuje dejanja zaposlenih na našem veleposlaništvu.

Prebivalci v Mariupolju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Prebivalci v Mariupolju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

12.04  Kremelj pravi, da v Ukrajino ne pošiljajo vojaških obveznikov

Kremelj je v petek sporočil, da Moskva ne pošilja nabornikov v Ukrajino, dan po tem, ko je predsednik Vladimir Putin podpisal odlok, s katerim je naročil 134.500 novih nabornikov v vojsko v okviru letnega spomladanskega vpoklica Rusije, piše Reuters. Vprašanje vpletenosti nabornikov v rusko vojaško kampanjo z Ukrajino je zelo občutljiv. Rusko obrambno ministrstvo je 9. marca priznalo, da so bili nekateri poslani v Ukrajino, potem ko je Putin to ob različnih priložnostih zanikal, češ da so bili poslani samo poklicni vojaki in častniki.

11.56  Ruski plin kljub sporu o plačilih v rubljih normalno teče na zahod

Kljub zaskrbljenosti, da bo zaradi spora okoli evropskih sankcij proti Rusiji in zahtev po plačilih v rubljih prekinjeno pošiljanje ruskega plina v Evropo, je ruski energetski velikan Gazprom danes sporočil, da plinovodi še vedno pošiljajo plin proti zahodu, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.  

image_alt
Rešitvi za obvladovanje posebnih preskrbnih zadreg

11.43  Moskva o napredku v mirovnih pogajanjih

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v petek dejal, da je bil dosežen določen napredek na mirovnih pogajanjih z Ukrajino in da Moskva pripravlja svoj odgovor na ukrajinske predloge, piše Reuters. Lavrov je na brifingu po pogovorih z indijskimi kolegi dejal, da se mirovna pogajanja z Ukrajino morajo nadaljevati in da je Kijev pokazal »veliko več razumevanja« glede razmer na Krimu in v Donbasu ter nujnosti njihovega nevtralnega statusa.

11.15  Na Poljsko prispelo več kot 2,4 milijona beguncev iz Ukrajine

Na Poljsko je od začetka ruske invazije na Ukrajino prispelo več kot 2,4 milijona Ukrajincev. V četrtek jih je prispelo okoli 23.000, kar je okoli deset odstotkov manj kot dan prej, je na twitterju sporočila mejna straža. Se pa medtem nadaljuje migrantska kriza zaradi pritoka ljudi iz Belorusije. Poljska sicer ne spremlja podatkov, koliko Ukrajincev ostane v državi, koliko pa jih odpotuje naprej v druge države EU, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Poljsko z Ukrajino povezuje okoli 500 kilometrov dolga kopenska meja, severno pa Poljska meji na Belorusijo, od koder v državo še vedno prihajajo begunci, predvsem z Bližnjega vzhoda.

To migrantsko krizo je zasenčila vojna v Ukrajini, se je pa v zadnjem času spet okrepila, saj je Belorusija zaprla še zadnje migrantske centre na svoji strani. Prejšnji teden je tako poskušalo na Poljsko iz Belorusije priti okoli 500 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski begunci čakajo, da se vkrcajo na vlak na poti v Varšavo na železniški postaji v Przemyslu, blizu poljsko-ukrajinske meje. FOTO: Angelos Tzortzinis/AFP
Ukrajinski begunci čakajo, da se vkrcajo na vlak na poti v Varšavo na železniški postaji v Przemyslu, blizu poljsko-ukrajinske meje. FOTO: Angelos Tzortzinis/AFP

11.11  Rdeči križ: Načrt evakuacije za Mariupolj je bil dogovorjen z »najvišjimi organi« iz Ukrajine in Rusije

Poročajo o več razvojih poskusa evakuacije civilistov iz Mariupolja, poroča Guardian. Reuters poroča, da je tiskovni predstavnik Mednarodnega komiteja Rdečega križa dejal, da »so najvišje oblasti iz Ukrajine in Rusije odobrile načrt evakuacije«. Operacija vključuje 54 avtobusov. Ekipe rdečega križa niso dobile dovoljenja za vnos humanitarne pomoči, zato so odšle brez zalog. Za evakuirane še ni določena destinacija, bo pa v Ukrajini, je povedal. V južnem pristaniškem mestu naj bi ostalo več kot 100.000 civilistov. Prejšnji namestnik ukrajinskega ministra Oleksij Iaremenko je dejal, da Mariupolj že 36 dni ni prejel nobene medicinske ali humanitarne zaloge.

10.54  HRW opozarja na morebitne vojne zločine nad ruskimi ujetniki v Ukrajini

Nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) je ukrajinske oblasti pozvala k preiskavi morebitnih vojnih zločinov nad ruskimi zaporniki, potem ko so se pojavili posnetki ukrajinskih vojakov, ki ruske ujetnike pretepajo in streljajo v noge, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V nedeljo je bil po navedbah AFP na spletu objavljen videoposnetek, ki prikazuje oboroženega moškega, kako iz kombija vrže na tla tri ujetnike, ki imajo roke zvezane za hrbtom, in jih začne streljati v noge. Avtentičnosti posnetka ni mogoče neodvisno potrditi, vendar je AFP na podlagi geolokacije videoposnetka ugotovila, da je bil posnet v vasi Mala Roganj v severovzhodni ukrajinski regiji Harkov, ki so jo ukrajinske sile ponovno zavzele v začetku tega tedna. Novinarji AFP so v eni od ulic vasi Mala Roganj, ki je bila v spopadih sicer v veliki meri uničena, videli ležati trupli dveh ruskih vojakov. Najmanj dve drugi trupli sta bili odvrženi v vodnjak.

10.14  Pomočnik župana: Razmere zelo nevarne za vse, ki poskušajo zapustiti Mariupolj

V obleganem pristaniškem mestu Mariupolj je začela veljati prekinitev ognja, ki naj bi omogočila evakuacijo civilistov. Oblasti v Mariupolju in Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) sicer opozarjajo, da nimajo dostopa do mesta. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva je prekinitev ognja začela veljati ob 10. uri po lokalnem času (ob 9. uri po srednjeevropskem času). Ruski generalmajor Mihail Mizincev je sporočil, da bodo prebivalce iz mesta evakuirali ob podpori ICRC in urada ZN za begunce (UNHCR), poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Oblasti v Mariupolju so sicer davi sporočile, da so evakuacijske poti še zaprte. Za zdaj so tako začeli evakuirati le ljudi iz bližnjega Berdjanska, do kamor se je že pred dnevi uspelo prebiti nekaterim ljudem iz Mariupolja. Tudi ICRC je potrdil, da se konvoju več kot 40 avtobusov ni uspelo prebiti do Mariupolja, ampak le do Berdjanska, ki je pod nadzorom ruskih sil. Tam so jih tudi oplenili. Nekaterim avtobusom se je nato uspelo vrniti v Zaporožje s civilisti.

Pripadniki proruskih čet nosijo protitankovski izstrelek granat v Mariupolju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Pripadniki proruskih čet nosijo protitankovski izstrelek granat v Mariupolju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Pomočnik župana Mariupolja je v petek dejal, da je južno pristaniško mesto ostalo zaprto za vse, ki bi poskušali vstopiti, in je bilo »zelo nevarno« za vse, ki bi ga poskušali zapustiti, piše Guardian. Petro Andrjuščenko je dejal, da ruske sile od četrtka preprečujejo, da bi tudi najmanjša količina humanitarne zaloge prispela do ujetih prebivalcev, s čimer je bilo jasno, da načrtovani »humanitarni koridor« ni bil odprt. Reuters ugotavlja, da je bilo deset tisoč civilistov že tedne ujetih s nezadostno količino hrane, vode in drugih zalog v mestu, kjer je nekoč živelo 400.000 ljudi, a ga je rusko bombardiranje uničilo. »Mesto ostaja zaprto za vstop in zelo nevarno za izstop z osebnim prevozom,« je dejal na telegramu. »Poleg tega okupatorji od včeraj kategorično ne dovolijo nobene humanitarne pomoči – tudi v majhnih količinah – v mesto.«

ICRC je že pred tem poročal, da je konvoj s humanitarno pomočjo za Mariupolj obtičal v Zaporožju. Kasneje so sicer le prejeli varnostna zagotovila z vseh strani, zato se je na pot odpravil konvoj s tremi vozili. Njihova temeljna naloga bo podpora civilistov, ki želijo zapustiti mesto, poroča britanski BBC. Obrambno ministrstvo v Moskvi je še sporočilo, da tokratni poskus vzpostavitve humanitarnega koridorja sledi pozivu nemškega kanclerja Olafa Scholza in francoskega predsednika Emmanuela Macrona ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

10.05  V nedavnem napadu v Mikolajevu 24 smrtnih žrtev

Ukrajinski parlament je danes zjutraj tvitnil in sporočil, da ministrstvo za notranje zadeve navaja, da je število smrtnih žrtev v raketnem napadu na stavbo vlade v Mikolajevu doseglo 24. V ruševinah so našli mrtvih 23 ljudi, ena oseba pa je pozneje umrla v bolnišnici po napadu, piše Guardian.

09.40  EU in Kitajska o vojni v Ukrajini

Vodilni predstavniki EU so začeli pogovore s kitajskim premierjem Li Keqiangom o vojni v Ukrajini. Predsednik evropskega sveta Charles Michel, predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell bodo poskušali prepričati Peking, naj obsodi rusko invazijo Ukrajine. Kitajsko stran bodo tudi opozorili, da bi pomoč Rusiji z orožjem ali pri izogibanju sankcijam negativno vplivala na odnose z EU. Ob 14. uri se bodo začeli še pogovori s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom.   

09.15  Ifo: Pomanjkanje materialov v Nemčiji se po napadu na Ukrajino stopnjuje

Pomanjkanje materialov se je po ugotovitvah münchenskega inštituta Ifo še okrepilo. Marca se je tako glede ozkih grl v dobavi izdelkov za vmesno uporabo in surovin pritoževalo 80,2 odstotka nemških podjetij. »Napad na Ukrajino je razmere za veliko podjetij še poslabšal,« je ob objavi raziskave povedal vodja raziskav pri Ifu Klaus Wohlrabe. »Dobavne verige se morajo zdaj poleg obstoječih težav spopadati še z novimi. Na primer, 17 odstotkov nemških industrijskih podjetij uvaža iz Rusije,« je pojasnil Wohlrabe. Februarja se je glede ozkih grl v dobavi pritoževalo 74,6 odstotka nemških podjetij.

Kot so zapisali na inštitutu, so veliki deleži podjetij v ključnih nemških industrijah, ki poročajo o pomanjkanju materialov, ostali tako rekoč nespremenjeni. O težavah z dobavo je tako poročalo približno 90 odstotkov avtomobilskih, električnih in elektronskih podjetij ter proizvajalcev strojev in opreme.

08.20  V Belgorodu menda zagorelo skladišče nafte

Iz ruskega mesta Belgorod, ki leži severno od meje z Ukrajino, poročajo o gorečem skladišču nafte, regionalni guverner pa za napad krivi ukrajinske vojaške helikopterje, piše Guardian. Vjačeslav Gladkov je v petek zjutraj na svojem kanalu na telegramu napisal, da sta požar povzročila zračna napada dveh ukrajinskih helikopterjev, ki sta prečkala mejo na nizki nadmorski višini. Dodal je, da sta se v požaru poškodovala dva delavca. Ukrajina ni prevzela odgovornosti za nobeno eksplozijo. Gladkov je kasneje dejal, da so razmere »trenutno stabilne« in da ni žrtev. Ruska državna tiskovna agencija RIA je poročala, da gori osem rezervoarjev za gorivo, in trdi, da obstaja nevarnost širjenja požara.

07.35  Rusi iz Černobila s »znatnimi odmerki« sevanja

Atomski nadzornik Združenih narodov preiskuje ukrajinske trditve, da so ruski vojaki, ki so zasedli jedrsko elektrarno v Černobilu, jedrsko elektrarno zapustili po tem, ko so prejeli »znatne odmerke sevanja«, navaja Guardian. Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) je sporočila, da ne more potrditi trditev ukrajinskega državnega energetskega podjetja Energoatom in išče neodvisno oceno. Ta ukrajinska državna agencija, pristojna za območje izključitve Černobila, je v četrtek pozno objavila posodobitev, v kateri potrjuje, da so ruske čete zapustile območje. V Energoatomu so dodali, da so Rusi kopali jarke v gozdu znotraj izključitvenega območja na mestu najhujše jedrske nesreče na svetu in da so se vojaki »ob prvih znakih bolezni«, ki so se »pokazale zelo hitro«, začeli pripravljati na odhod.

07.22  Predsednica evropskega parlamenta na poti v Kijev

Predsednica evropskega parlamenta Roberta Metsola je v četrtek zvečer na twitterju sporočila, da je na poti v Kijev. Podrobnosti ni navedla. Podrobnosti njene poti v ukrajinsko prestolnico v evropskem parlamentu niso razkrili zaradi varnostnih razlogov. Njen tiskovni predstavnik pa je sporočil, da namerava Metsola v Kijevu predati sporočilo podpore in upanja v imenu evropskega parlamenta, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
Predsednica iz kovačnice bruseljskih kadrov

Predsednica evropskega parlamenta bo prva predstavnica EU, ki bo obiskala Kijev od začetka vojne pred več kot enim mesecem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prvi tuji voditelji v ukrajinski prestolnici od začetka vojne so bili v sredini marca premierji Slovenije, Češke in Poljske, Janez Janša, Petr Fiala in Mateusz Morawiecki.

06.51  Ukrajina bo kmalu lahko bolje zaščitila svoje nebo

Ukrajina bo lahko kmalu bolje zaščitila svoje nebo in mesta pred ruskimi napadi, saj pričakuje supermoderno vojaško opremo od ZDA in Velike Britanije, je, kot poroča Reuters, v petek dejal ukrajinski veleposlanik na Japonskem Sergej Korsunski. »Še vedno imajo premoč v letalskih silah, letalih in raketah in pričakujemo, da bomo začeli prejemati supermoderno opremo iz Združenih držav in Velike Britanije za zaščito našega neba in naših mest,« je Korsunski povedal na tiskovni konferenci. »Ko streljajo križarske rakete z dolge razdalje, ne moremo priti do izstrelišča. Moramo jih prestreči. Zato potrebujemo to sodobno opremo.« Avstralija bo v Ukrajino poslala oklepna vozila Bushmaster, potem ko jih je Zelenski izrecno zaprosil zanje med videopozivom avstralskim zakonodajalcem, navaja Guardian.

06.15  Zelenski: Zapuščanje seveda je taktični umik

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v videonagovoru dejal, da se njegove sile pripravljajo na nove ruske napade na Donbas na jugovzhodu, potem ko so odbili ruski napad na prestolnico Kijev. Na tem območju je tudi oblegano mesto Mariupolj, kjer pa naj bi danes le izvedli evakuacije civilistov. Medtem ukrajinska vojska beleži uspehe v drugih delih države.Zelenski je dejal, da ruske čete še naprej zapuščajo sever države, a je to potezo opisal kot taktični umik.

Uslužbenci proruskih čet stojijo na ulici v južnem pristaniškem mestu Mariupolj. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Uslužbenci proruskih čet stojijo na ulici v južnem pristaniškem mestu Mariupolj. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

»Vemo, da se umikajo z območij, kjer jih premagujemo in se osredotočajo na druga, ki so zelo pomembna in kjer je lahko za nas težje,« je povedal Zelenski v svojem nočnem videonagovoru. »V Donbasu in Mariupolju, v smeri Harkova se kopiči ruska vojska za morebitne napade, silovite napade,« je dodal. Je pa Zelenski v nagovoru sporočil še, da je odpustil dva višja predstavnika ukrajinske obveščevalne agencije, saj da sta izdajalca. »Nimam se časa ukvarjati z izdajalci, ampak sčasoma bodo vsi kaznovani,« je dodal. Da Rusija premešča svoje sile, trdijo tudi v Washingtonu in v zvezi Nato, kjer prav tako opozarjajo na kopičenje sil na vzhodu. Podobno je ukrajinski generalštab sporočil, da Rusija poskuša vzpostaviti upravno strukturo na zasedenih območjih na vzhodu in jugu države.

06.00  Britanski obrambni minister: Putin je zdaj »človek v kletki, ki jo je sam zgradil«

Potem ko je ameriški predsednika Joe Biden dejal, da se Putin zdi samoizoliran in namignil, da je odpustil nekatere svoje svetovalce ali jih dal v hišni pripor, se je obrambni minister Združenega kraljestva Ben Wallace očitno strinjal s to oceno in dejal, da Putin »ni sila, kot je bil nekoč«, saj postaja vse bolj izoliran, navaja Guardian. Wallace je v pogovoru za Sky News dejal, da »predsednik Putin ni taka sila, kot je bil. Zdaj je človek v kletki, ki jo je sam zgradil. Je izoliran. Njegova vojska je izčrpana, utrpel je velike izgube. Ugled te velike ruske vojske je uničen. Ne more živeti le s posledicami tega, kar počne Ukrajini, ampak mora živeti tudi s posledicami tega, kar je storil svoji vojski,« je dejal.

image_alt
Evropski kupci plina bodo potrebovali račun v rubljih

01.00  Danes verjetno nadaljevanje pogovorov

Danes e bodo menda nadaljevali diplomatski napori za reševanje konflikta. Pogajalski delegaciji Rusije in Ukrajine bosta danes namreč morda nadaljevali pogajanja na daljavo prek videopovezave, vendar izvedba pogovorov po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova še ni potrjena. »Glede jutrišnjega nadaljevanja rusko-ukrajinskih pogovorov – če se bo to zgodilo, vas bomo o tem obvestili,« je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass včeraj dejal predstavnik Kremlja, ko je odgovarjal na vprašanje glede informacij, da bi lahko pogovori med delegacijama potekali danes.

Mirovna pogajanja, ki bodo potekala po spletu, naj bi se osredotočala na mirovni okvir, ki ga je ukrajinska stran predstavila na srečanju iz oči v oči v Istanbulu v začetku tega tedna, piše Guardian.

Lokalni prebivalec hodi mimo uničene zgradbe v Mariupolju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Lokalni prebivalec hodi mimo uničene zgradbe v Mariupolju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

00.30  S pomočjo Rdečega križa naj bi stekla evakuacija iz Mariupolja

Po ruskem zagotovilu o začasni prekinitvi ognja je ukrajinska vlada v četrtek v Mariupolj poslala avtobuse za današnjo množično evakuacijo civilistov, pri kateri naj bi pomagal tudi Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC). Ruski in ukrajinski pogajalci bodo medtem morda nadaljevali pogovore prek videokonference. Ukrajinska vlada je v četrtek v oblegano jugovzhodno ukrajinsko pristaniško mesto Mariupolj poslala konvoj 45 avtobusov, s katerim naj bi iz mesta evakuirali večje število civilistov. Avtobusi naj bi ljudi iz Mariupolja v približno 200 kilometrov oddaljeno Zaporožje prepeljali prek mesta Berdjansk, ki je pod ruskim nadzorom.

Mednarodni odbor Rdečega križa je v četrtek sporočil, da se pripravlja na pomoč pri evakuaciji. »Zaradi logističnih in varnostnih razlogov bomo v petek pripravljeni voditi operacijo, če se vse strani strinjajo z natančno določenimi pogoji, vključno s potjo, časom začetka in trajanjem evakuacije,« so dodali. Humanitarni koridor iz Mariupolja naj bi odprli danes od 10. ure zjutraj po lokalnem času (9. uri po srednjeevropskem).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine