Obamov svetovalec v škripcih

V okviru Muellerjeve preiskave so obtožili odvetnika Gregoryja Craiga, da je dajal lažne izjave in skrival dejstva o svojem delu v korist Ukrajine.
Fotografija: Če bo spoznan za krivega, mu grozi daljša zaporna kazen. FOTO: Mark Wilson/AFP
Odpri galerijo
Če bo spoznan za krivega, mu grozi daljša zaporna kazen. FOTO: Mark Wilson/AFP

Nekdanjega Obamovega svetovalca v Beli hiši so obtožili, da je namerno dajal lažne izjave in prikrival informacije o sodelovanju z ukrajinsko vlado. Gregory Craig je prvi človek, povezan z demokratsko stranko, ki so ga obtožili v okviru Muellerjeve preiskave. Štiriinsedemdesetletnik je po poročanju revije Politico lagal enoti ameriškega pravosodnega ministrstva Fara, ki zahteva od politikov, ki lobirajo pri tujih vladah, da prijavijo svoje dejavnosti. Če bo spoznan za krivega, mu grozi pet let zapora in 250.000 dolarjev kazni zaradi lažnih izjav ter pet let zapora in 10.000 dolarjev kazni zaradi prikrivanja dejstev.

Po Muellerjevem prepričanju se je izkazal kot težaven, ker je po odhodu iz Bele hiše sodeloval z odvetniško pisarno Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom pri pripravi poročila o ukrajinski političarki Juliji Timošenko. Poročilo je domnevno uporabil nekdanji Trumpov vodja kampanje Paul Manafort, ki je lobiral za tedanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča. Craigovi odvetniki vztrajajo, da je nedolžen, saj je po njihovih besedah delal »kot neodvisni strokovnjak za vladavino prava in ni deloval v klientovo korist.« Nekdanji Obamov svetovalec je objavil tudi posnetek na youtubu, v katerem je zanikal obtožbe. »O izsledkih poročila se nikoli nisem pogovarjal z ameriškimi uradniki, prav tako nisem lobiral za Ukrajino v ZDA,« je pojasnil v posnetku. Gregory Craig je med letoma 2009 in 2010 svetoval tedanjemu predsedniku Baracku Obami, pred tem pa bil zaposlen kot svetovalec pri predsedniku Billu Clintonu in senatorju ­­Edwardu Kennedyju.

Preberite še:

Komentarji: