Objavljen prepis razvpitega Trumpovega pogovora z ukrajinskim predsednikom

V prepisu so prošnje za preiskavo Bidnovega delovanja v Ukrajini, ni pa groženj z zamrznitvijo vojaške pomoči
Fotografija: Prepis julijskega telefonskega pogovora med predsednikoma ZDA in Ukrajine. FOTO: Jim Bourg/Reuters
Odpri galerijo
Prepis julijskega telefonskega pogovora med predsednikoma ZDA in Ukrajine. FOTO: Jim Bourg/Reuters

New York – Ameriški predsednik Donald Trump v odgovor na demokratske obtožbe pritiskov na ukrajinskega voditelja Volodimirja Zelenskega objavlja prepis telefonskega pogovora med njima s 25. julija. »V zgodovini naše države še nobenega predsednika niso tako grdo obravnavali kot mene,« zavrača obtožbe, zaradi katerih je demokratska predsednica predstavniškega doma sinoči naznanila dvig preiskave o razrešitvi na višjo raven.

Prepis pa kaže, da je Trump ukrajinskega kolega res prosil, naj si pogleda odpustitev državnega tožilca, po tolmačenjih Bele hiše zaradi preiskave največje zasebne ukrajinske proizvajalke zemeljskega plina s sinom demokratskega predsedniškega kandidata in nekdanjega podpredsednika Joeja Bidna v upravnem odboru. V njem pa ni groženj z zamrznitvijo ameriške vojaške pomoči Ukrajini, kar republikanskemu predsedniku tudi očitajo nasprotniki.
Nekdanji demokratski podpredsednik Joe Biden in sedanji republikanski predsednik Donald Trump. FOTO: A. Clary/Afp
Nekdanji demokratski podpredsednik Joe Biden in sedanji republikanski predsednik Donald Trump. FOTO: A. Clary/Afp


Trump je Zelenskemu najprej čestital za »veliko zmago« in »fantastičen dosežek« prebitja v ospredje iz zadnjih vrst, novi ukrajinski predsednik pa je ameriškemu polaskal, da je prav on velik učitelj vseh, ki se zavzemajo za nov format vlad. Nato je poudaril, koliko ZDA naredijo za Ukrajino v nasprotju z evropskimi državami z Nemčijo na čelu, »ki samo govorijo«, Zelenski pa se je strinjal ter ZDA pohvalil tako pri sankcijah proti Rusiji kot pri vojaškem sodelovanju z njegovo državo.

Takoj zatem je ameriški predsednik prešel k stvari ter Zelenskega zaprosil za uslugo. Po njegovem prepričanju se je namreč obdal z nekaterimi »starimi« ljudmi in Trump bi rad zadevi prišel do dna: slišal je, da je imela Ukrajina zelo dobrega tožilca, ki je bil po krivici odstavljen, pa bi rad, da se predsednik o tem pogovoril z nekdanjim newyorškim županom in Trumpovim odvetnikom Rudyjem Giulianijem in pravosodnim ministrom Williamom Barrom. »Veliko se je treba pogovoriti o Bidnovemu sinu, da je Biden ustavil preiskavo, veliko ljudi bi rado več izvedelo o tem,« je dejal ameriški predsednik. »Biden se je sam hvalil, da je ustavil preiskavo, če bi si lahko to ogledali….Meni se zdi grozno!«
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v OZN. FOTO:Timothy A. Clary/Afp
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v OZN. FOTO:Timothy A. Clary/Afp


Zelenski je zagotovil da si bo novi tožilec, »ki bo stoodstotno moj človek«, pogledal zadevo, ter zaprosil za vse morebitne dodatne informacije. Trump je ponovil, da ga bosta poklicala Giuliani in Barr ter nadaljeval z nekaterimi drugimi temami. Izrazil je prepričanje, da bo šlo Ukrajini gospodarsko zelo dobro, pa tudi, da ima sam, veliko ukrajinskih prijateljev, ki so izjemni ljudje. Zelenski je povedal, da tudi sam pozna veliko Ukrajincev, ki živijo v ZDA, ter da je med svojim zadnjim obiskom v New Yorku bival v Trumpovem stolpu. Ameriškega predsednika je povabil na obisk v »čudoviti« Kijev in mu za pot celo ponudil lastno letalo.

Demokrati upajo, da imajo v rokah dovolj argumentov za kongresno obsodbo republikanskega predsednika, a bosta zdaj v samem središču pozornosti tudi njihov podpredsedniški kandidat in njegov sin. Hunterju Bidenu so pri podjetju Burisma Holding za spodbujanje mednarodnih povezav plačevali petdeset tisoč dolarjev na mesec, republikanske kritiki pa moti, da je bil Biden starejši kot namestnik demokratskega predsednika Baracka Obama odgovoren za politiko do Ukrajine. Iz Kijeva pa je slišati tudi nasprotne glasove: sporni tožilec naj bi moral po komaj štirinajstih mesecih na svojem položaju oditi zaradi pomanjkljivega spopadanja s korupcijo.

Število demokratskih kongresnikov, ki soglašajo s postopkom za razrešitev republikanskega predsednika, se je samo v sredo dopoldne povečalo na dvesto. Kritiki pa opozarjajo, da v prepisu pogovora ni niti besede o grožnjah z zamrznitvijo vojaške pomoči, s katero demokrati tudi opravičujejo postopek proti Donaldu Trumpu.
Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. FOTO: Mark Wilson/Afp
Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. FOTO: Mark Wilson/Afp

 

Komentarji: