Oblasti Izraelcem odsvetovale potovanja v Turčijo

Odnosi med državama so se zaostrili po ponedeljkovih spopadih na meji med Izraelom in Gazo.
Fotografija: Selitev veleposlaništva ZDA v Jeruzalem je vplivala tudi na izraelsko-turške odnose. FOTO: Sebastian Scheiner/AP
Odpri galerijo
Selitev veleposlaništva ZDA v Jeruzalem je vplivala tudi na izraelsko-turške odnose. FOTO: Sebastian Scheiner/AP

Tel Aviv – Izraelski minister za turizem Jariv Levin je državljanom odsvetoval potovanja v Turčijo. »Povedal bom povsem jasno. Ne potujte v Turčijo,« je za spletno stran ynet dejal Levin. »Žal je v Turčiji nekdo, ki Izrael pred volitvami vedno znova izkoristi, da dobi večjo podporo. In dokler nas bodo v Turčiji tako obravnavali, ni razloga, da bi kdo potoval tja,« je dodal, pri tem pa imel v mislih turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Odnosi med državama so zaznamovani s številnimi krizami, potem ko so izraelske varnostne sile v ponedeljek ubile 60 Palestincev, 2400 pa ranile, pa je prišlo do nove zaostritve. Veleposlaniki obeh držav so dobili tudi poziv, naj zapustijo Turčijo oziroma Izrael in se vrnejo v domovino.

Odnosi med Izraelom in Turčijo so se močno poslabšali leta 2010, ko je izraelska mornarica zasedla ladjo Mavi Marmara, ki je imela na krovu pomoč za Palestince v Gazi. Takrat je bilo ubitih 10 turških državljanov. Odnosi so se izboljšali šele leta 2016, po zadnjih dogodkih v Gazi pa sta vodilna državnika obeh držav spet ostro obtoževala drug drugega. Izraelski mediji so nazadnje poročali, da je bila v Istanbulu napadena ekipa nacionalne televizije.

Sama Turčija je za izraelske turiste zelo priljubljena, obisk pa je vedno pogojen s politično situacijo med državama. Leta 2008 je Turčijo obiskalo skoraj 560.000 Izraelcev, na vrhuncu krize leta 2011 pa nekaj več kot 79.000. Lani se je za obisk Turčije odločilo več kot 380.000 državljanov Izraela.
 

Izraelske sile napadle cilje Hamasa v Gazi


Izraelska vojska je ponoči izvedla več letalskih napadov na cilje palestinskega gibanja Hamas na severu Gaze. Vojaški viri so na twitterju sporočili, da so zadeli več poslopij »teroristične infrastrukture« v vojaškem kompleksu in obrat za proizvodnjo orožja.

Odprtje veleposlaništva ZDA v Jeruzalemu je močno zaostrilo razmere v Gazi.
Odprtje veleposlaništva ZDA v Jeruzalemu je močno zaostrilo razmere v Gazi.


V izraelski vojski so nočne napade označili tudi kot povračilni ukrep za silovito obstreljevanje mesta Sderot na meji z Gazo. Že pred tem je izraelski tank v sredo obstreljeval tri položaje Hamasa. 
Da so izraelska letala ponoči napadla bazo Hamasa, so potrdili tudi palestinski viri, po prvih podatkih pa v napadih ni bilo žrtev.


Med ubitimi 50 članov Hamasa


V ponedeljkovih nemirih ob selitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem je izraelska vojska na meji med Izraelom in Gazo, kjer se je zbralo več deset tisoč protestnikov, ubila najmanj 62 ljudi, 2400 je bilo ranjenih. Med ubitimi je bilo 50 članov Hamasa, so sporočili iz te organizacije.

Nekateri protestniki so želeli iti čez ograjo, ki ločuje območji, in napasti izraelske varnostne sile. Ponedeljkovo ravnanje izraelske vojske je sprožilo ostro mednarodno kritiko.

Komentarji: