Obramba: Pellu dobro kaže

Avstralski kardinal George Pell se je pritožil proti obsodbi, ki mu nalaga šestletno zaporno kazen zaradi spolnih zlorab dveh dečkov konec 90. let prejšnjega stoletja.
Fotografija: Kardinal George Pell ob prihodu na vrhovno sodišče v Melbournu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kardinal George Pell ob prihodu na vrhovno sodišče v Melbournu. FOTO: Reuters

Odvetnik Georgea Pella Bret Walker, ki je celotni primer označil za bizarnega, je na vrhovnem sodišču v avstralskem Melbournu predstavil nekaj točk, ki bi po njegovem morale ovreči Pellovo obsodbo, med drugimi tudi to, da primer temelji na pričanju zgolj ene od žrtev, poleg tega sodnik obrambi ni dovolil predstaviti dokaznega materiala.

Tudi pri datumih je zmeda: takrat, ko se je zloraba domnevno zgodila, je bil Pell menda drugje – baje se je pogovarjal z verniki na drugem koncu cerkve in tudi zaradi gneče po maši bi bilo menda nemogoče, da bi dečka neopaženo zapustila pevski zbor, kaj šele da bi ju obtoženi v zakristiji posilil.

Strokovnjak za kazensko pravo z univerze v Melbournu Jeremy Gans je že pred današnjim zaslišanjem ocenil, da ima Pell dejansko dobre možnosti s pritožbo: ne le zaradi pričanja zgolj ene žrtve – ta ga je ovadila leta 2015, medtem ko je druga zaradi prevelikega odmerka mamil umrla že leta 2014 in ni nikoli javno spregovorila o zlorabi –, pač pa tudi, ker tožilstvo ni predstavilo drugih dokazov krivde kot zgolj omenjenega pričanja.

Zaslišanje, s katerim bodo izpodbijali obsodbo, bo potekalo še jutri, nato pa bodo trije sodniki vrhovnega sodišča v zvezni državi Viktorija odločili, kar bi lahko trajalo več tednov. Pritožbo lahko zavrnejo, odredijo ponovitev sojenja ali nadškofa oprostijo, možna pa je tudi pritožba na avstralsko višje sodišče.

Kakor je znano, so nekdaj tretjega moža Vatikana marca obsodili na šest let zapora zaradi spolne zlorabe dveh 13-letnih dečkov s prestižnega kolidža sv. Kevina v letih 1996 in 1997.

Preberite še:

Komentarji: