Odobreno prvo zdravilo proti malariji v 60 letih

A tudi to zdravilo ni brez stranskih učinkov. 
Fotografija: Prenašalci malarije so komarji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Prenašalci malarije so komarji. FOTO: Reuters

V ZDA so odobrili prvo zdravilo krintafel (tafenokin) proti malariji v 60 letih. Namenjeno je zdravljenju ponavljajoče se malarije (Plasmodium vivax), zaradi katere vsako leto zboli 8,5 milijona ljudi. En odmerek lahko dajo starejšim od 16 let, ki že prejemajo predpisane terapije. Ta oblika malarije je še poseben izziv, saj lahko speča čaka v jetrih več let, dokler ponovno ne izbruhne. 

Malarija, ki jo povzroča parazit Plasmodium vivax, je najpogostejša v subsaharski Afriki in jo je izjemno težko odpravljati, saj bolniki več let delujejo kot gostitelji, ob vnovičnem izbruhu bolezni pa jo komarji z lahkoto prenašajo.

Novo zdravilo tafenokin, ki ga je odobrila ameriška administracija za hrano in zdravila, lahko parazita izbeza iz skrivališča v jetrih in onemogoča nove okužbe. Lahko ga predpišejo skupaj s preostalimi zdravili. Kot navaja BBC, že obstaja zdravilo primakin, ki odpravlja parazite, skrite v jetrih, a ga je treba jemati 14 dni, pri tafenokinu pa je dovolj en odmerek, navajajo tuji mediji. 

A zdravilo ima stranske učinke, povzroča namreč lahko hudo anemijo, zato regulatorji priporočajo predhodna testiranja, kar pa je lahko za revne države finančno nemogoče. Večji odmerki bi lahko povzročali težave tudi ljudem z duševnimi boleznimi. 
Ric Price z Oxforda je za BBC dejal, da gre za fenomenalen dosežek, da bi z enim odmerkom odpravili parazite. Zdravilo proizvaja farmacevtska družba GSK. 

Tafenokin obstaja že od 70. let prejšnjega stoletja, a so ga pri GSK v sodelovanju z organizacijo, ki se specifično ukvarja z zdravili proti malariji, reproducirali za boj proti smrtonosni bolezni. Zdaj bodo zdravilo predali regulatorjem v državah, kjer razsaja malarija. 

Komentarji: