Odprlo se je nebo in prineslo Niagarske slapove na ulice New Yorka

New York je v eni noči videl več dežja kot običajno v celotnem septembru.
Fotografija: New York je v eni noči videl več dežja kot običajno v celotnem septembru. FOTO: Scott Heins/AFP
Odpri galerijo
New York je v eni noči videl več dežja kot običajno v celotnem septembru. FOTO: Scott Heins/AFP

Ostanki orkana Ida, ki so na severovzhod ZDA prinesli obsežne poplave, so v sredo in četrtek na območju od New Yorka do Massachusettsa zahtevali skupaj najmanj 45 življenj, od tega najmanj 23 v zvezni državi New Jersey in 12 v mestu New York.

Iskanje pogrešanih in reševanje se je v četrtek nadaljevalo in žrtev bi lahko bilo še več, potem ko je območje v noči na četrtek presenetilo neurje s hudimi nalivi in vetrovi, zaradi česar so v mestu New York prvič v zgodovini razglasili nevarnost hudournikov. Ti so potem res zalivali kleti, območje podzemne železnice in ceste vseh petih občin.

Največ smrtnih žrtev je bilo v Queensu, sicer pa je v mestu 11 ljudi umrlo v kletnih stanovanjih, kamor so ponoči nenadoma vdrli hudourniki, ljudem pa se zaradi močnega pritiska vode na vrata in okna ni uspelo rešiti. Ena oseba je umrla v poplavljenem avtomobilu.

»Sinoči nismo vedeli, da se bo odprlo nebo in prineslo Niagarske slapove na ulice mesta New York,« je v četrtek povedala guvernerka države Kathy Hochul. »Doživeli smo grozljivo neurje, kakršnega še nismo videli. Na žalost so nekateri Newyorčani plačali strašansko in tragično ceno,« pa je dejal župan Bill de Blasio, ko je uvodoma poročal o devetih smrtnih žrtvah, nato pa so gasilci v Queensu našli še tri.

Največ smrtnih žrtev je bilo v Queensu. FOTO: Brendan McDermid/Reuters
Največ smrtnih žrtev je bilo v Queensu. FOTO: Brendan McDermid/Reuters


Več dežja v eni noči kot v celotnem septembru


V noči na četrtek je na dele New Jerseyja, New Yorka, Pensilvanije, Massachusettsa in Rhode Islanda padlo 23 centimetrov dežja. Predsednik ZDA Joe Biden, ki je obljubil pomoč zvezne vlade, je v četrtek dejal, da je New York v eni noči videl več dežja kot običajno v celotnem septembru.

O najmanj petih smrtnih žrtvah so poročali iz Pensilvanije, o po eni smrtni žrtvi pa iz Marylanda in Connecticuta. Severovzhod ZDA je navajen prihodov ostankov orkanov z juga ZDA, vendar doslej tako silovitega udarca še ni doživel. Ostanek orkana Ida se je združil z običajno nevihtno fronto, strokovnjaki pa menijo, da so svoje prispevale podnebne spremembe, saj ima toplejši zrak več dežja. Mesta so bila huje prizadeta, ker beton in asfalt preprečujeta vpijanje vode v zemljo.

Preberite še:

Komentarji: