Ognjeni zublji zajeli ukrajinsko skladišče orožja

Gre za šesti večji požar v ukrajinskih skladiščih orožja v zadnjih treh letih.
Fotografija: Po navedbah predstavnika obrambnega ministrstva je gorela desetina vojaškega skladišča. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Po navedbah predstavnika obrambnega ministrstva je gorela desetina vojaškega skladišča. FOTO: Reuters

V skladišču orožja na severu Ukrajine so v noči na torek odjeknile štiri eksplozije, nato je zagorelo. Z območja blizu skladišča so evakuirali več kot deset tisoč ljudi, približno 60 jih je poiskalo zdravniško pomoč zaradi vdihavanja dima. Ukrajinske oblasti preiskujejo možnost sabotaže, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zagorelo je v skladišču obrambnega ministrstva številka šest, ki se razprostira na 700 hektarih blizu kraja Ičnja približno 170 kilometrov vzhodno od Kijeva. Po navedbah predstavnika obrambnega ministrstva je v plamenih desetina kompleksa, z njimi se bori več sto gasilcev.


Množična evakuacija, obstal je promet


Z območja v bližini skladišča so evakuirali okoli 12.000 ljudi, tudi prebivalce 38 vasi, so sporočile lokalne oblasti. Preventivno so izključili dostavo zemeljskega plina in elektrike. Zaprt je zračni prostor v radiju 30 kilometrov od gorečega skladišča, ustavljena sta železniški in cestni promet.



Preden je zagorelo, so na štirih koncih skladišča odjeknile eksplozije, je sporočil namestnik načelnika generalštaba ukrajinske vojske Rodion Timošenko. Namignil je, da bi lahko šlo za sabotažo. Ukrajinski mediji so pred tem poročali, da so vojaški tožilci odprli preiskavo zaradi morebitne malomarnosti odgovornih.

Požar blizu kraja Ičnja je šesti večji požar v ukrajinskih skladiščih orožja v zadnjih treh letih. Marca lani je v požaru in eksplozijah v mestu Balaklija na vzhodu države umrl en človek, pet jih je bilo ranjenih.

Komentarji: