Okoljska aktivistka Greta Thunberg prejemnica nagrade Amnesty International

»To ni moja nagrada, to je nagrada vseh nas,« je dejala mlada Švedinja.
Fotografija: Greta Thunberg: Neverjetno je videti priznanje, ki ga dobivamo, in vemo, da se borimo za nekaj, kar ima velik vpliv. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Greta Thunberg: Neverjetno je videti priznanje, ki ga dobivamo, in vemo, da se borimo za nekaj, kar ima velik vpliv. FOTO: Reuters

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je letošnjo nagrado ambasador vesti podelila švedski najstniški podnebni aktivistki Greti Thunberg in njenemu protestnemu gibanju Petki za prihodnost, in sicer za »edinstveno vodstvo in pogum pri zagovarjanju človekovih pravic«.»Človekove pravice in podnebna kriza gredo z roko v roki. Ne moremo rešiti ene stvari, če ne rešimo druge,« je ob današnji razglasitvi nagrade v izjavi za AI opozorila Thunbergova.

Kot je poudarila, je »velika čast«, da prejme nagrado v imenu gibanja. »To ni moja nagrada, to je nagrada vseh nas. Neverjetno je videti priznanje, ki ga dobivamo, in vemo, da se borimo za nekaj, kar ima velik vpliv,« je dejala mlada Švedinja, ki so jo poslanci na Norveškem marca nominirali tudi za Nobelovo nagrado za mir.

Greta Thunberg. FOTO: Reuters
Greta Thunberg. FOTO: Reuters


Švedska najstniška okoljska aktivistka je avgusta lani začela proteste pred parlamentom v Stockholmu, ki jih je izvajala vsak teden in zahtevala ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Sprožila je mednarodno gibanje mladih za podnebno pravičnost pod sloganom Petki za prihodnost (FridaysForFuture). Vrhunec gibanja je bila podnebna stavka mladih, ki je 24. maja potekala v 131 državah po svetu.

»Ponižni in navdihnjeni smo zaradi odločnosti, s katero nas mladinski aktivisti po vsem svetu izzivajo, da se soočimo z resničnostjo podnebne krize,« je poudaril generalni sekretar Amnesty International Kumi Naidoo.

»Vsaka mlada oseba, ki sodeluje v gibanju Petki za prihodnost, uteleša to, kar pomeni delovati po svoji vesti,« je dodal. Amnesty International sicer še ni sporočila datuma podelitve nagrade.

Amnesty International je nagrado ambasador vesti začela podeljevati leta 2002 »posameznikom in skupinam, ki so z dejanjem vesti podpirali človekove pravice«. Med drugim so jo doslej prejeli dobitnik Nobelove nagrade za mir Nelson Mandela, pakistanska najstniška izobraževalna aktivistka Malala Jusafzaj, kitajski umetnik Ai Weiwei ter pevki Joan Baez in Alicia Keys.

Komentarji: