Optimisti pozabljajo, da Theresa May vodi manjšinsko vlado

Severnoirski unionisti  bi lahko ogrozili načrte britanske vlade in celo povzročili njen padec.
Objavljeno
11. oktober 2018 19.00
Posodobljeno
11. oktober 2018 19.18
Vlada Therese May je odvisna od podpore severnoirskih demokratičnih unionistov, ki jih vodi Arlene Foster. Foto Reuters
Optimizem glede pogajanj o brexitu, ki bi lahko po nekaterih napovedih že prihodnji teden na vrhu voditeljev EU prinesla dogovor o vprašanju irske meje, temelji na predpostavki, da bo ta na koncu sprejemljiv za večino poslancev britanskega parlamenta. Toda optimisti pozabljajo, da Theresa May vodi manjšinsko vlado.

Njen obstoj je v celoti odvisen od desetih poslanskih glasov severnoirskih demokratičnih unionistov (DUP). Ti so v sredo zvečer, dan za tem, ko se je njihova voditeljica Arlene Foster vrnila s sestanka z glavnim pogajalcem evropske komisije za brexit Michelom Barnierjem, subtilno pokazali svojo moč s tem, da so njihovi poslanci odrekli vladi podporo pri predlogu nove kmetijske zakonodaje. Sporočilo, ki ga je DUP poslala Theresi May, ne bi moglo biti bolj jasno: če vlada ne bo upoštevala strankinih zahtev glede brexita, podpore njenih poslancev ne more več pričakovati, med drugim ne pri glasovanju o vladnem proračunskem predlogu, ki ga bo parlament obravnaval prihodnji mesec.

image
Glavni pogajalec evropske komisije za brexit Michel Barnier FOTO: REUTERS/Yves Herman 


V DUP vseskozi vztrajajo, da med Severno Irsko in drugimi deli Združenega kraljestva po brexitu ne sme biti novih carinskih oziroma regulativnih ovir. Temu se je konec lanskega leta zavezala tudi Theresa May. Toda strankina najnovejša poteza kaže, da DUP izgublja zaupanje v premierko in njene obljube, kompromisna rezervna rešitev, o kateri se ta teden britanski in evropski pogajalci pogajajo v Bruslju, namreč predvideva vzpostavitev novih regulativnih ovir pri trgovanju in nastanek dveh regulativnih sistemov znotraj Združenega kraljestva. Britanska stran predlaga, da bi država kot celota ostala v efektivni carinski uniji z EU, medtem ko bi Severna Irska poleg tega ostala del evropskega skupnega blagovnega trga. Tako si želi britanska vlada preprečiti  nastanek fizične meje na irskem otoku.


Daleč od optimalne rešitve


Rezervna rešitev bi začela veljati zgolj v primeru, če britanska in evropska stran do izteka prehodnega obdobja konec leta 2020 ne bi sklenili obsežnega trgovinskega dogovora, ki bi odpravil potrebo po vzpostavitvi nadzora na meji.

Poročila o tem, da naj bi evropski in britanski pogajalci dosegli znaten napredek pri vprašanju irske meje, so na Otoku zbudila tako občutke olajšanja kot frustracije, sploh med tistimi, ki verjamejo, da premierkin načrt izstopa iz EU ni optimalna rešitev za britanske potrebe. Kritike med drugim skrbi vztrajanje evropskih pogajalcev pri tem, da v dogovor o rezervni rešitvi ne bo vključen datum njenega izteka in da bi lahko položaj, ki ga dogovor predvideva, teoretično trajal v nedogled.

image
Britanska premierka Theresa May. FOTO: Jack Taylor/Pool via Reuters 


Eden izmed poslancev DUP je danes obtožil vlado, da je podlegla »prevari EU, ki pravi, da je irska meja ključna ovira napredku v pogajanjih o brexitu«. Nejevoljo so pokazale tudi opozicijske strukture v premierkini stranki: na eni strani evroskeptični konservativci, na drugi proevropski torijci, pri čemer vsaka stran zagovarja svojo različico brexita.

Nekateri analitiki v tej zmedi vidijo obrise nastajajoče parlamentarne večine, ki bi lahko potrdila morebiten dogovor z EU, morda tudi s pomočjo članov zmerne opozicije. Ključni vzrok poenotenja v konservativni stranki ne bi bil preprečiti brexit brez dogovora, temveč izgubo oblasti: veliko evroskeptičnih in proevropskih torijcev bi najverjetneje glasovalo še za tako neoptimalen dogovor, če bi se stranka s tem na prihodnjih volitvah izognila porazu proti laburistom Jeremyja Corbyna.