Orbán na udaru kritik zaradi šala z zemljevidom Velike Madžarske

Na šalu je izrisan zemljevid Kraljevine Madžarske, ki je obsegala območja današnje Avstrije, Slovaške, Romunije, Hrvaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine.
Fotografija: Proti potezi Viktorja Orbána je med prvimi protestirala Romunija, kjer danes živi največja madžarska manjšina. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Odpri galerijo
Proti potezi Viktorja Orbána je med prvimi protestirala Romunija, kjer danes živi največja madžarska manjšina. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters

Madžarski premier Viktor Orbán se je po nedeljski nogometni tekmi Madžarske proti Grčiji, na kateri se je pojavil z navijaškim šalom z zemljevidom Velike Madžarske, znašel na udaru številnih kritik. Razburjenje je med drugim povzročil v Romuniji, Srbiji in Ukrajini, medtem ko se je hrvaški predsednik Zoran Milanović potezi smejal.

Na šalu, ki ga je madžarski predsednik vlade nosil na tekmi, je izrisan zemljevid nekdanje Kraljevine Madžarske, ki je obsegala tudi območja današnje Avstrije, Slovaške, Romunije, Hrvaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Proti potezi je med prvimi protestirala Romunija, kjer danes živi največja madžarska manjšina. Zunanje ministrstvo v Bukarešti jo je označilo za revizionistično. Kmalu se je oglasilo tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo ter od Budimpešte zahtevalo opravičilo in zagotovilo, da Madžarska nima nikakršnih ozemeljskih zahtev do Ukrajine.

»Spodbujanje revizionističnih stališč na Madžarskem ne prispeva k razvoju ukrajinsko-madžarskih odnosov in ni v skladu z načeli evropske politike,« je zadevo komentiral tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Kijevu Oleg Nikolenko. Odnosi med Madžarsko in Ukrajino so sicer že dalj časa napeti, predvsem zaradi zadržanosti Budimpešte v zvezi z zaostrovanjem sankcij EU proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek dejal, da posnetka oziroma fotografije madžarskega premiera z omenjenim navijaškim šalom ni videl, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. »Kar zadeva ozemeljske zahteve do Hrvaške s strani kogar koli, tudi Madžarske, so popolnoma nesprejemljive, za nas to ne pride v poštev,« je dodal.

Madžarski premier Orbán se je na nedeljski nogometni tekmi Madžarske proti Grčiji pojavil z navijaškim šalom z zemljevidom Velike Madžarske. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP
Madžarski premier Orbán se je na nedeljski nogometni tekmi Madžarske proti Grčiji pojavil z navijaškim šalom z zemljevidom Velike Madžarske. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP

»Temu se moram smejati. Njegove ambicije glede Hrvaške so omejene na to, da bo avgusta mesec dni križaril po Jadranu in da se srečamo na večerji,« pa je potezo madžarskega premiera šaljivo komentiral hrvaški predsednik Zoran Milanović. Po njegovi oceni temu ni treba namenjati posebne pozornosti.

Orbánov šal je povzročil razburjenje tudi v Vojvodini, kjer je predstavnik tamkajšnje Lige socialdemokratov Aleksandar Marton funkcionarja Zveze vojvodinskih Madžarov Istvana in Balinta Pasztorja pozval, naj izkoristita svoje povezave z madžarskim premierom in poskušata nanj vplivati, da tega šala ne bi več nosil, poroča srbski spletni portal televizije N1.

Preberite še:

Komentarji: