Oskar za fiziko prvi fotografiji črne luknje

Prelomno fotografijo, pri nastanku katere je v okviru projekta Event Horizont Telescope sodelovalo 347 strokovnjakov, so označili za posnetek stoletja.
Fotografija: Prvo fotografijo črne luknje so objavili aprila letos. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Prvo fotografijo črne luknje so objavili aprila letos. FOTO: AFP

Prvi resnični portret črne luknje, kakršnega bi videl opazovalec, če bi se znašel v bližini kakšne od teh požiralk materije, je dosegel nagrado breakthrough, ki jo označujejo za oskarja na področju temeljne fizike, sponzorirajo pa jo Mark Zuckerberg, Priscilla Chan, Sergey Brin, Yuri in Julia Milner, Ma Huateng in Anne Wojcicki.

Nagrade od leta 2012 podeljujejo tudi na področjih ved o življenju in matematike, vsaka je vredna kar tri milijone ameriških dolarjev.

Tokratno si bo razdelilo 347 strokovnjakov, ki so sodelovali pri nastanku fotografije črne luknje. Objavili so jo aprila letos, pri čemer so v mednarodni kolaboraciji observatorijev Event Horizont Telescope (EHT) s tem projektom začeli že okoli dve leti pred tem.



Mreža osmih observatorijev na različnih koncih planeta je svoje zmogljive naprave usmerila v dva vesoljska objekta: v Sagittarius A (SgrA), nam najbližjo supermasivno črno luknjo v središču naše galaksije Rimske ceste, ki je od nas oddaljena 26.000 svetlobnih let, ter v še večjo črno luknjo v 53,5 milijona svetlobnih let oddaljeni galaksiji M87.

Fotografija prikazuje prstan svetlobe okoli dogodkovnega obzorja. S tem so znanstveniki dobili prvi posnetek akrecijskega diska, ki jim bo dal dva ključna podatka: premer in obliko črne luknje. Uradna podelitev nagrade bo 3. novembra v Nasinem centru Ames v Mountain Viewu v Kaliforniji.

Komentarji: