Papež izrazil sram in trpljenje zaradi spolnih zlorab

Izrazil je upanje, da bodo razkrite zlorabe pripomogle k temu, da bo v celotni družbi prepoznan pomen zaščite mladoletnih in ranljivih skupin odraslih.
Fotografija: Papež Frančišek se mudi v Dublinu FOTO: Ben Stansall/AFP
Odpri galerijo
Papež Frančišek se mudi v Dublinu FOTO: Ben Stansall/AFP

Papež Frančišek je danes na Irskem izrazil »sram in trpljenje«, ker se cerkvene oblasti niso ustrezno spopadle s spolnimi zlorabami, ki so jih na Irskem zagrešili duhovniki.

»Neuspeh cerkvenih organov - škofov, duhovnikov in drugih - pri soočanju z zločini sproža zgražanje in ostaja razlog za trpljenje in sram katoliške skupnosti. Tudi sam delim ta občutka,« je po prihodu v Dublin dejal papež.

FOTO: Brian Lawless/AFP
FOTO: Brian Lawless/AFP


Dejal je, da lahko samo prizna težo škandala, ki so ga pripadniki Cerkve zagrešili z zlorabami mladoletnih, ki so jim bili zaupani v varstvo in izobraževanje. Dodal je, da še posebej misli na »ženske, ki so bile v preteklosti izpostavljene težkim preizkušnjam«.
Številne preiskave na Irskem so namreč pokazale, da so v preteklosti v posvojitev nezakonito dali številne otroke neporočenih žensk, pri tem pa sta sodelovali država in katoliška cerkev.

Frančišek je še izrazil upanje, da bodo razkrite zlorabe pripomogle k temu, da bo v celotni družbi prepoznan pomen zaščite mladoletnih in ranljivih skupin odraslih.

FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters


Papež je obenem Irce v času, ko se v državi krepi sekularizacija, pozval, naj ohranijo vero.

Frančišek je dopoldne prispel na dvodnevni obisk Irske, kjer se katoliška cerkev sooča z novim valom kritik zaradi spolnih zlorab v tamkajšnjih cerkvenih institucijah. Gre za prvi obisk papeža na Irskem od leta 1979, ko je zeleno deželo obiskal Janez Pavel II.

Papeža sta na letališču v irski prestolnici Dublin med drugim pričakala zunanji minister Simon Coveney z družino in dublinski nadškof Diarmuid Martin, srečal se je tudi že s predsednikom Michael D Higginsom in premierjem Leom Varadkarjem, homoseksualcem, ki je uspešno vodil kampanji za poroke istospolnih parov in rahljanje zakonodaje o splavu.

Srečal se je s predsednikom s predsednikom Michaelom Higginsomom in njegovo ženo Sabino Coyne FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Srečal se je s predsednikom s predsednikom Michaelom Higginsomom in njegovo ženo Sabino Coyne FOTO: Dylan Martinez/Reuters


Premier je pred srečanjem dejal, da namerava s papežem spregovoriti o resničnih skrbeh Ircev glede dediščine preteklosti. »Rane so še vedno odprte,« je dejal.

Ob obisku papeža v Dublinu poteka tudi protest skupine Mi smo Cerkev, ki se zavzema za reforme katoliške cerkve, med drugim za možnost posvetitve žensk v duhovnice in odpravo izključevanja istospolnih.

Papež se je srečal tudi s premierjem Leom Varadkarjem FOTO: Stefano Rellandini/Reuters
Papež se je srečal tudi s premierjem Leom Varadkarjem FOTO: Stefano Rellandini/Reuters


Papež se bo med dvodnevnim obiskom na Irskem sestal tudi z žrtvami spolnih zlorab v irskih cerkvenih institucijah. Kdaj bo do srečanja prišlo, še ni znano. Osrednji namen papeževega potovanja na Irsko je sicer udeležba na devetem svetovnem srečanju družin.

Preberite še:

Komentarji: