Papež sprejel odstop še enega čilskega škofa

Frančišek je do zdaj sprejel odstope sedmih visokih predstavnikov čilske Cerkve.
Fotografija: Papež Frančišek FOTO: AFP
Odpri galerijo
Papež Frančišek FOTO: AFP

Papež Frančišek je danes sprejel odstop čilskega kardinala in nadškofa Santiaga Riccarda Ezzatija, ki je zaradi spolnih zlorab v čilski katoliški cerkvi lani ponudil odstop skupaj z drugimi čilskimi škofi.

34 čilskih škofov je maja lani papežu ponudilo odstop zaradi škandala v zvezi s spolnimi zlorabami otrok v čilski katoliški cerkvi. Frančišek je do zdaj sprejel odstope sedmih visokih predstavnikov čilske Cerkve, med drugim tudi odstop škofa Juana Barrosa, ki je domnevno prikrival zlorabe, ki jih je nad otroki v 80. in 90. letih preteklega stoletja v njegovi škofiji zagrešil kasneje obsojeni duhovnik Fernando Karadima.

V Čilu sicer zaradi spolnih zločinov trenutno preiskujejo več kot 160 ljudi, od tega je sedem škofov in 96 duhovnikov. Med njimi je tudi Ezzati, ki je obtožen prikrivanja spolnih zlorab v svojih škofijah.

Papež Frančišek se je sicer zaradi škandala že večkrat opravičil Čilencem ob priznanju, da Cerkev ni poslušala in se ni odzvala na obtožbe. Tudi katoliška cerkev v Čilu je priznala svoje napake pri obravnavi spolnih zlorab duhovnikov in se opravičila žrtvam. Izrazila je pripravljenost sodelovati s tožilstvom.

Preberite še:

Komentarji: