Parada severnokorejskega ponosa

Kot vedno bo imela velika parada v Pjongjangu več sporočil za nacijo in svet.
Fotografija: Koncert orkestra Samdžijon je del praznovanja 75. rojstnega dne vodilne severnokorejske Delavske stranke, katerega vrhunec bo vojaška parada. FOTO: Kim Won Jin/AFP
Odpri galerijo
Koncert orkestra Samdžijon je del praznovanja 75. rojstnega dne vodilne severnokorejske Delavske stranke, katerega vrhunec bo vojaška parada. FOTO: Kim Won Jin/AFP

Severnokorejska vodilna Delavska stranka danes proslavlja 75. rojstni dan. Na paradi, ki bo potekala prek glavnega trga v Pjongjangu, se bo zvrstilo vse najmočnejše orožje, ki ga ima ta država, in več tisoč vojakov, kot da se tam nihče ne boji koronavirusa.

V Severni Koreji vsaj uradno še ni bilo potrjenega primera okužbe s koronavirusom. Velika proslava obletnice obstoja stranke je hkrati priložnost, da sporočijo prebivalcem, da je pri njih vse drugače kot v gnilem kapitalističnem svetu, kjer je za covidom-19 zbolelo skoraj 37 milijonov ljudi, več kot milijon jih je podleglo bolezni.

»Mi smo zdravi in se ne bojimo!« bi bilo verjetno treba brati med vrstami robotiziranih vojakov, ki se bodo v »gosjem koraku« zvrstili pod tribunami in z gromkim glasom pozdravljali voditelja Kim Džong Una. Tuji diplomati niso bili povabljeni na proslavo, bo pa Kim tudi njihovim državam poslal sporočilo, da Severna Koreja ostaja trdno na nogah, čeprav še njegov načrt oživitve gospodarstva zdaleč ni bil izpolnjen.



Po ocenah južnokorejske centralne banke je severnokorejsko gospodarstvo lani zaznalo 0,4-odstotno rast. Čeprav se to zdi skromna številka, je bil to prvi pozitivni rezultat v minulih treh letih. V ZN še naprej ocenjujejo, da več kot 40 odstotkov prebivalstva, ki šteje 25 milijonov ljudi, še vedno trpi lakoto, čeprav so skromne gospodarske reforme, ki jih je voditelj izpeljal v zadnjih letih, v resnici prinesle vidne spremembe v velika mesta.


Kimove spremembe


Kim je v resnici prinesel spremembe, če že ne na krožnike večine prebivalcev, pa vsaj v način vladanja. Sredi avgusta je priznal, da njegov načrt gospodarske obnove, ki ga je izoblikoval pred petimi leti in pol, ni dosegel ciljev, kar se je zgodilo zaradi »nepričakovanih in neizbežnih težav na območju okoli Korejskega polotoka«. Ni povedal, kakšne težave so to bile, lahko pa domnevamo, da je imel v mislih mednarodne sankcije, koronavirus in poplave.

Na zasedanju politbiroja Delavske stranke v začetku meseca je Kim objavil »80-dnevno bitko« za večjo produktivnost in dokončanje velikih infrastrukturnih projektov, tako da bi imeli na bližajočem se strankinem kongresu, ki je napovedan januarja prihodnje leto, dovolj podlage za optimistično načrtovanje naslednjega koraka razvoja.



Letos bo namreč Severna Koreja zaznala največji gospodarski padec po letu 1997. Morda je prav zato nujna velika vojaška parada: njen cilj je sporočiti domači in tuji javnosti, da neizpolnjeni cilji še ne pomenijo slabosti. Pred kratkim je bilo v načinu Kimovega vedenja mogoče opaziti še eno spremembo. Ko je prejšnji mesec severnokorejska vojska ubila funkcionarja z južnokorejskega ministrstva za morje in ribolov, o katerem domnevajo, da je hotel prebegniti prek razmejitvene črte, se je Kim Džong Un opravičil vladi v Seulu, zlasti predsedniku Mun Dže Inu, zaradi »nepričakovanega in nesrečnega dogodka v naših ozemeljskih vodah«. To opravičilo naj bi pomenilo, da si Severna Koreja želi nadaljevati dialog z Južno Korejo, posredno pa tudi z ZDA, in to neodvisno od tega, ali bo tam Donald Trump ali Joe Biden.

Prav zato bo danes pomembno vse, kar bo prikazala Kimova vojska. Če bodo na Trg Kim Il Sunga (ustanovitelj komunistične države in ded sedanjega voditelja) pripeljali medcelinske izstrelke, bo to grožnja, čeprav zgolj latentna. Sporočilo voditelja bo: »Bolje, da vam jih pokažemo na paradi, kot da bi jih testirali nad vašimi glavami.«

Komentarji: