Parlament ratificiral sporazum z Grčijo o imenu

Poslanci opozicijske VMRO-DPMNE se glasovanja niso udeležili, poročajo makedonski mediji.
Fotografija: Skladno s sporazumom, ki sta ga Grčija in Makedonija podpisali v nedeljo, bo novo ime Severna Makedonija. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Skladno s sporazumom, ki sta ga Grčija in Makedonija podpisali v nedeljo, bo novo ime Severna Makedonija. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Skopje – Makedonski parlament je z 69 glasovi za in nobenim proti ali vzdržanim ratificiral sporazum z Grčijo o imenu Makedonije, ki naj bi razrešil 27 let star spor med državama in odprl pot Skopja v EU in Nato.

Premier Zoran Zaev je pred glasovanjem poudaril, da sporazum pomeni začetek konca negotovosti za Makedonijo ter dostojanstveno in sprejemljivo rešitev za obe strani, s katerim sta makedonska identiteta in jezik trajno potrjena, poroča makedonska televizija Telma.

Poudaril je tudi, da sporazum podpirajo vsi mednarodni partnerji in da odpira vrata Makedoniji proti evropski prihodnosti, EU in Natu. Do konca meseca pričakuje datum začetka pristopnih pogajanj z EU. Pozval je tudi k enotnosti v državi v interesu skupne prihodnosti.

Skladno s sporazumom mora po njegovi ratifikaciji v makedonskem parlamentu Grčija obvestiti predsednika evropskega sveta Donalda Tuska, da podpira začetek pristopnih pogajanj Makedonije z EU, in generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga, da podpira vabilo Makedoniji v Nato. Približevanje obema povezavama je leta stalo prav zaradi nasprotovanja Grčije ustavnemu imenu države Republika Makedonija, navaja makedonska televizija.

Komentarji: