Petdeset let po Janu Palachu se je v Pragi zažgal moški

Zaradi hudih opeklin je v umetni komi, njegovi motivi pa še niso znani.
Fotografija: Mimoidoči so plamene sicer pogasili, a je moški zaradi hudih opeklin (z njimi je prekrita približno tretjina telesa) v umetni komi. FOTO: Milan Kammermayer/Reuters
Odpri galerijo
Mimoidoči so plamene sicer pogasili, a je moški zaradi hudih opeklin (z njimi je prekrita približno tretjina telesa) v umetni komi. FOTO: Milan Kammermayer/Reuters

Zgodovina se ponavlja: včasih naključno, drugič namenoma. Pred natanko pol stoletja se je študent Jan Palach zažgal iz protesta proti sovjetski okupaciji tedanje Češkoslovaške, 18. januarja 2019 pa je podobno dejanje storil 54-letni moški, ki se je na praškem Vaclavskem trgu polil z vnetljivo tekočino in se zažgal. Njegovi motivi še niso znani.

Dejanje se je zgodilo okoli tretje ure popoldan, je prek twitterja sporočila praška policija. Mimoidoči so plamene sicer pogasili, a je moški zaradi hudih opeklin (z njimi je prekrita približno tretjina telesa) v umetni komi, poroča Reuters.

»Videla sem ga od daleč in takoj stekla k njemu. Šele nato sem spoznala: Moj bog, res gori!« je za dejala ena izmed prič. »Poskušala sem ga rešiti; še zdaj lahko voham bencin, s katerim je bil polit,« jo še navaja Reuters.

Dejanje se je zgodilo okoli tretje ure popoldan, je prek twitterja sporočila praška policija.FOTO: Jan Lopatka/Reuters
Dejanje se je zgodilo okoli tretje ure popoldan, je prek twitterja sporočila praška policija.FOTO: Jan Lopatka/Reuters


Palach je protestno dejanje storil pred petdesetimi leti in dvema dnevoma – 16. januarja 1969, potem ko so avgusta 1968 združene sile Varšavskega pakta zveze vkorakale v Češkoslovaško in s tanki zatrle Praško pomlad, reformno gibanje, ki ga je začela vlada Aleksandra Dubčka.

Palach je zaradi posledic hudih opeklin umrl tri dni kasneje v bolnišnici.

Preberite še:

Komentarji: