Po padcu z balkona umrl ruski preiskovalni novinar

Maksim Borodin je poročal o tem, da so bili med februarskimi ameriškimi letalskimi napadi v Siriji ubiti tudi plačanci z območja Jekaterinburga.
Fotografija: Ruski preiskovalni novinar Maksim Borodin. FOTO: Printscreen YouTube
Odpri galerijo
Ruski preiskovalni novinar Maksim Borodin. FOTO: Printscreen YouTube

Moskva – Ruski preiskovalni novinar Maksim Borodin, ki je pisal o ruskih plačancih v Siriji, je umrl po še nepojasnjenem padcu z balkona svojega stanovanja na petem nadstropju v ruskem mestu Jekaterinburg. Tri dni po padcu je umrl v nedeljo, so sporočili iz njegovega časnika Novi Den.

32-letni novinar je nedavno poročal o tem, da so bili med februarskimi ameriškimi letalskimi napadi v Siriji ubiti tudi plačanci z območja Jekaterinburga. V teh napadih je bilo po trditvah ZDA ubitih več sto ruskih borcev. Moskva o številkah ni govorila, je pa potrdila, da so bili ubiti tudi ruski državljani.

Šlo naj bi za zaposlene v zasebni vojaški družbi Wagner Group, zasebni vojski, ki jo Moskva uporablja v Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lokalni preiskovalni odbor je že sporočil, da ni podlage za uvedbo kazenske preiskave, saj ni znakov, da bi šlo pri smrti Borodina za zločin. »Preiskujemo več inačic, med njimi tudi to, da je šlo za tragično nesrečo,« so povedali za rusko tiskovno tiskovno agencijo Tass.

Policija je sporočila, da je bilo novinarjevo stanovanje zaklenjeno od znotraj in da ni bilo znakov nasilnega vstopa, prav tako niso našli poslovilnega pisma.

Odgovorna urednica časnika Novi Den Polina Rumjanceva je dejala, da ne verjame, da bi Borodin storil samomor, poroča Radio Free Europe na svoji spletni strani.

Harlem Desir, predstavnik za svobodo medijev v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, je njegovo smrt že označil za zelo zaskrbljujočo. Oblasti je pozval k hitri in temeljiti preiskavi.

V Rusiji so bili od padca nekdanje Sovjetske zveze ubiti ali pretepeni številni novinarji, vendar pa storilce le redko primejo. Po podatkih nevladnega Odbora za zaščito novinarjev je bilo od leta 1992 v Rusiji ubitih kar 58 novinarjev, še navaja AFP.

Komentarji: