Po številnih državah potekajo protesti proti vojni

Ukrajinska diaspora in protestniki proti vojni in Rusiji so demonstrirali po številnih državah, ponekod so policisti protestnike aretirali.
Fotografija: Peščica protestnikov se je zbrala tudi pred ukrajinskim veleposlaništvom v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Peščica protestnikov se je zbrala tudi pred ukrajinskim veleposlaništvom v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo

Rusko vojaško posredovanje v Ukrajini je sprožilo val protestov zlasti po Evropskih državah in državah članicah Nata. Proti Rusiji so protestirali, večinoma pred ruskimi veleposlaništvi, od Izraela in Turčije do Združenega kraljestva in Nemčije. Peščica se jih je zbrala tudi pred ukrajinskim veleposlaništvom v Ljubljani. 

Protest na Češkem. FOTO: David W Cerny/Reuters
Protest na Češkem. FOTO: David W Cerny/Reuters

Ponekod je protestirala večinoma ukrajinska diaspora, a v številnih državah so se jim pridružili nasprotniki vojne ali ruske zunanje politike. Protesti so bili številni zlasti v evropskih državah nekdanjega vzhodnega bloka kot sta Češka in Poljska.

Protest na Poljskem. FOTO: Wojtek Radwanski/AFP
Protest na Poljskem. FOTO: Wojtek Radwanski/AFP

V Rusiji in Srbiji aretacije

Ruske oblasti so danes po napadu na Ukrajino nasprotnike vojne v Rusiji opozorile, naj se ne zbirajo na protivojnih protestih. Preiskovalni odbor, vladni organ, ki preiskuje večja kazniva dejanja, je Ruse posvaril pred pravnimi posledicami ob udeležbi na nedovoljenih protestih, ki so povezani z »napetimi zunanjepolitičnimi razmerami«.

Protest Ukrajincev v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Protest Ukrajincev v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP

Preiskovalni odbor se je po lastnih navedbah odzval na pozive na družbenih omrežjih k protestom proti odločitvi ruskega predsednika Vladimirja Putina za napad na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Zavedati se je treba negativnih pravnih posledic teh dejanj v obliki kazenskega pregona in kazenske odgovornosti,« so zapisali v sporočilu.

Protest na Finskem. FOTO: Lehtikuva Via Reuters
Protest na Finskem. FOTO: Lehtikuva Via Reuters

Rusko notranje ministrstvo je sporočilo, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe za zagotovitev javnega reda. V Rusiji veljajo strogi zakoni o protestih, tako da se demonstracije pogosto končajo z množičnimi aretacijami. 

Kljub temu se je v Moskvi in Sankt Peterburgu nabralo več sto, po nekaterih ocenah celo več tisoč, protestnikov proti vojni. Sledile so množične aretacije. Aktivisti poročajo, da je bilo v državi pridržanih skoraj 1700 protestnikov, poroča AFP.

Protest v Rimu. FOTO: Filippo Monteforte/AFP
Protest v Rimu. FOTO: Filippo Monteforte/AFP

Podobno se je zgodilo v Srbiji, kjer se je zbralo nekaj protestnikov, vendar naj bi jih policija večino aretirala, je zapisala antimilitaristična aktivistična skupina Žene u crnom. 

Preberite še:

Komentarji: