Pod pepelom in blatom izginile cele vasi (VIDEO)

Gvatemalski ognjenik Fuego se še ne umirja. Bojijo se tudi deževja, ki bi lahko sprožilo plazove vulkanskega blata.
Fotografija: La Reunion Golf Resort pod pepelom. FOTO: DigitalGlobe/AP
Odpri galerijo
La Reunion Golf Resort pod pepelom. FOTO: DigitalGlobe/AP

Opozicija v Gvatemali zahteva odstop vodje reševalne agencije Conred, ker naj ne bi pravočasno izdal opozorila pred smrtonosnim izbruhom ognjenika Fuego. Po najnovejših podatkih je umrlo 99 ljudi, še vsaj 200 ljudi je pogrešanih. Pod vulkanskim pepelom in blatom so namreč izginile številne vasi na južnem pobočju vulkana. 

Satelitski posnetki prikazujejo, kako zaradi vulkana nekaterih vasi enostavno ni več:
Satelitski posnetek prikazuje posledice izbruha vulkana v Gvatemali. FOTO: AP
Satelitski posnetek prikazuje posledice izbruha vulkana v Gvatemali. FOTO: AP


Reševanje je ustavljeno, saj se bojijo, da se lahko zgodi še hujši izbruh. Tudi v sredo so se nadaljevale močne eksplozije, ki so ustvarile nov, 4700 metrov visok oblak sivega dima nad vulkanom.

Strokovnjaki pričakujejo novo iztekanje lave, zelo vročega pepela, blata, vode in kamenja. V sredo so posvarili, da bi močno deževje na območju lahko sprožilo tudi plazove vulkanskega blata, t. i. laharje, ki so lahko izjemno nevarni.

Kot je sporočil gvatemalski vulkanološki institut, bi lahko laharji po pobočju s seboj odnesli skale premera do enega metra, drevesna debla in beton.

»Aktivnost se nadaljuje in v prihodnjih dneh ni mogoče izključiti niti novih piroklastičnih tokov, zato odsvetujemo zadrževanje v bližini prizadetega območja,« je še sporočil vulkanološki institut.

Z območja so evakuirali več kot 3300 ljudi, ki so zdaj nastanjeni v zavetiščih. Na različnih ravneh je izbruh prizadel skupno 1,7 milijona Gvatemalcev.

Komentarji: