Podnebna konferenca bo v Madridu

Zaradi protestov so konferenco prestavili iz Čila v Španijo.
Fotografija: Podnebna konferenca, na kateri naj bi svetovni politiki sprejeli konkretnejše zaveze za uresničevanje pariškega sporazuma, bo v Madridu. (Na fotografiji je sicer švicarski ledenik Aletsch, ki ima po prepričanju znanstvenikov temno prihodnost. Po najhujšem scenariju bo od njega ob koncu stoletja ostalo le še nekaj zaplat ledu.) FOTO: Catherine Muzolf Reuters
Odpri galerijo
Podnebna konferenca, na kateri naj bi svetovni politiki sprejeli konkretnejše zaveze za uresničevanje pariškega sporazuma, bo v Madridu. (Na fotografiji je sicer švicarski ledenik Aletsch, ki ima po prepričanju znanstvenikov temno prihodnost. Po najhujšem scenariju bo od njega ob koncu stoletja ostalo le še nekaj zaplat ledu.) FOTO: Catherine Muzolf Reuters

Potem so zaradi demonstracij odpovedali podnebno konferenco v Čilu, je Okvirna konvencija ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) našla nadomestno lokacijo, in sicer v Madridu.

Španska prestolnica bo svetovne politike gostila od 2. do 13. decembra, je danes sporočila izvršna sekretarka UNFCCC Patricia Espinosa. Na letošnji konferenci COP 25 upajo, da bodo voditelji naredili nove, konkretnejše korake v smeri uresničevanja pariškega podnebnega sporazuma.

Protesti se v Santiagu v Čilu nadaljujejo. FOTO: Martin Bernetti/AFP
Protesti se v Santiagu v Čilu nadaljujejo. FOTO: Martin Bernetti/AFP


Konferenca bi morala biti v čilski prestolnici, a je bil čilski predsednik Sebastian Pinera primoran odreči gostoljubje konferenci in tudi vrhu azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec) zaradi množičnih protestov, ki so državo zajeli po zvišanju cen podzemne železnice. Kaj kmalu so demonstracije prerasle v družbene nemire proti neenakosti, na katerih zahtevajo ekonomske in politične spremembe.

Preberite še:

Komentarji: