Podpredsednica Evropske komisije se začasno umika s položaja

Margrethe Vestager je zaprosila za neplačan dopust.
Fotografija: Margrethe Vestager gre na neplačan dopust. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Odpri galerijo
Margrethe Vestager gre na neplačan dopust. FOTO: Johanna Geron/Reuters

Izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager je predsednico komisije Ursulo von der Leyen obvestila, da jo je danska vlada imenovala za kandidatko za položaj predsednice upravnega odbora Evropske investicijske banke (EIB). Za obdobje do zaključka izbora je zaprosila za neplačan dopust, kar je von der Leyen sprejela.

Predsednica komisije von der Leyen je Vestagerjevi odobrila neplačan dopust za obdobje kampanje, dokler ne bo izbran nov predsednik ali predsednica upravnega odbora EIB. Ob tem je poudarila, da v tem času še naprej veljajo vse ustrezne določbe pogodb in kodeksa ravnanja za člane komisije, so danes sporočili iz Bruslja.

V času začasne odsotnosti izvršne podpredsednice Vestager si bosta njene naloge razdelila podpredsednica komisije Vera Jourova, pristojna za vrednote in preglednost, in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Reynders bo prevzel naloge, ki jih je Vestager opravljala kot izvršna podpredsednica, pristojna za konkurenčnost, in o tem neposredno poročal predsednici von der Leyen. Jourova pa bo prevzela usmerjanje in usklajevanje projekta »Evropa, pripravljena na digitalno dobo«.

Poleg tega bo naloge nekdanje evropske komisarke Marije Gabriel na področju inovacij, raziskav, kulture, izobraževanja in mladine začasno prevzel podpredsednik komisije Margaritis Schinas, dokler ne bo uradno imenovan naslednik Gabriel. Slednja se je maja po odstopu vrnila v domačo politiko, kjer je nato zasedla položaj podpredsednice bolgarske vlade in zunanje ministrice.

Ravno danes se je sicer na pristojnih odborih Evropskega parlamenta predstavila njena potencialna naslednica Iljana Ivanova, ki je med drugim poudarila pomen izobraževanja in vlaganja v veščine za zagotavljanje rasti v EU.

Komisija je o današnjih odločitvah predsednice von der Leyen o vseh omenjenih začasnih spremembah obvestila tudi Evropski parlament in Evropski svet, so še sporočili iz Bruslja.

Preberite še:

Komentarji: