Poenostavljeno odločanje o življenju bolnikov v vegetirajočem stanju

Hranjenje bolnika bo po novem lahko prekinjeno ob strinjanju sorodnikov in zdravnikov.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Pixabay

London – Za prenehanje oskrbovanja bolnikov v vegetirajočem stanju ne bo več potrebno dovoljenje Sodišča za zaščito (Court of protection), je danes odločilo britansko vrhovno sodišče.

Cevke za hranjenje bodo po novem lahko odstranjene, če se bodo sorodniki in zdravniki strinjali, da je prekinitev dotoka hranilnih snovi v najboljšem interesu bolnika. Postopek bo tako precej bolj preprost – doslej je o vsakem pacientu v  stanju vegetiranja odločalo Sodišče za zaščito, pristojno za odločanje v imenu ljudi, ki tega ne zmorejo sami. Postopki so bili dolgotrajni in dragi (več deset tisoč evrov), navaja britanski BBC, mnogi bolniki so umrli pred koncem postopka. Pristojni organ bo še vedno odločal v primerih, ko se sorodniki in zdravniki ne bodo strinjali, kaj je v najboljšem interesu bolnika.

Vrhovno sodišče se je z vprašanjem začelo ukvarjati na pobudo britanskega Nacionalnega zdravstvenega servisa (National Health Service). Odločalo je na primeru gospoda Y, 50-letnega bankirja, ki je lani doživel srčni infarkt, pri tem pa utrpel hude možganske poškodbe. Med odločanjem sodišča je gospod Y umrl, odločitev sodišča pa bo vplivala na druge bolnike, ki vegetirajo v britanskih bolnišnicah.

Komentarji: