Policija išče posmrtne ostanke Hašodžija v vili poslovneža

Pristojne službe so na podlagi telefonskega klica odredile preiskavo vile savdskega poslovneža. 
Fotografija: Policijske in forenzične enote so preiskale območje s pomočjo psov in dronov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Policijske in forenzične enote so preiskale območje s pomočjo psov in dronov. FOTO: Reuters

Turške policijske enote so danes začele s preiskavo vile v kraju Yalova jugovzhodno od Istanbula, ker domnevajo, da se v njej nahajajo posmrtni ostanki umorjenega savdskega novinarja Džamala Hašodžija. Vila pripada savdskemu poslovnežu, ki je le en dan pred umorom prejel telefonski klic od enega izmed osumljenih.

Po poročanju Guardiana so policijske in forenzične enote preiskale območje s pomočjo psov in dronov. Osredotočile so se predvsem na vodnjak na dvorišču, iz katerega so izčrpale vodo. Preiskava pristojnih služb pa se ni omejila le na eno poslopje, po začetnem pregledu hiše so se njihovi napori preusmerili tudi na sosednjo vilo.

Novinarja Džamala Hašodžija so drugega oktobra umorili člani savdske obveščevalne službe na veleposlaništvu Savdske Arabije v Istanbulu. Okoliščine njegove smrti še vedno ostajajo neznane. Turški mediji so sicer sprva domnevali, da so člani obveščevalne službe novinarjevo telo razkosali, nato pa ga razgradili v kislini, saj so preiskovalci na kraju zločina našli sledi kisline.

Dejstvo je, da je nekdo moral odstraniti Hašodžijevo telo iz veleposlaništva, zato so se pojavili namigi o zunanjem pomočniku. Zelo verjetno je, da so turške pristojne službe povezale zunanjega pomočnika s poslovnežem, ki je prejel klic, in so zato pri njem odredile hišno preiskavo. 

Džamal Hašodži je pred smrtjo kot prepoznaven novinar poročal za savdske medije in tiskovne agencije. Bil je blizu kraljevi družini in opravljal funkcijo svetovalca vlade. Zaradi izgube zaupanja pri kraljevi družini je odšel v Združene države, kjer je za Washington Post pisal kritične prispevke o princu prestolonasledniku.

Komentarji: