Policija razbila neonacistično skupino

Štiri osebe, ki naj bi načrtovale nasilna dejanja, so aretirane, iščejo še osumljenca, ki se trenutno bori v Ukrajini.
Fotografija: Policija je v več italijanskih mestih opravila 26 hišnih preiskav. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters 
Odpri galerijo
Policija je v več italijanskih mestih opravila 26 hišnih preiskav. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters 

Italijanska policija je danes v Neaplju razbila domnevno neonacistično skupino. Pri tem so aretirali štiri osebe, ki naj bi načrtovale nasilna dejanja, med drugim napad na vojašnico karabinjerjev. Zagovarjali naj bi rasistične ideje in imeli stike s skrajnimi skupinami v tujini, med njimi z ukrajinskim bataljonom Azov, je sporočila policija.

Četverica Italijanov naj bi se navdihovala pri skupinah belih supremacistov, zanikala holokavst in zagovarjala nov svetovni red z nacifašističnimi elementi ter pozivala k rasni diskriminaciji, je sporočila policija.

Osumljenci pripadajo subverzivni neonacistični skupini, imenovani Hagalov red (Hagal je ena od run v starogermanski runski abecedi, op. p.), in so načrtovali nasilne akcije proti državljanom in policiji, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, sklicujoč se na pravosodne vire. Imeli naj bi neposredne stike z drugimi skrajno desnimi organizacijami, med njimi tudi z ukrajinskim bojnimi skupinami, kot je bataljon Azov in skupina Pravi sektor.

image_alt
Italijanski fašisti ponovno potvarjajo zgodovino

Osumljeni so se udeleževali tudi urjenja v bojevanju in ravnanju s strelnim orožjem v tujini. Četverica osumljenih je bila predmet preiskave že lani, še navaja Ansa.

Eden od osumljencev, ki ga iščejo italijanski pravosodni organi, je trenutno v Ukrajini, preiskava pa je pokazala, da je bil v stiku z bataljonom Azov, ki sodeluje v boju proti ruski agresiji v Ukrajini.

Policija je ob aretacijah zasegla tudi večjo količino propagandnega materiala, nabojev, orožja in vojaških oblačil. V več italijanskih mestih so opravili 26 hišnih preiskav, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Preberite še:

Komentarji: