Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Politični cilji slovenske prve dame

Njena politična pobuda Bodi najodličnejši (Be Best) bo zajela skrb in pomoč otrokom, pri čemer ne bo usmerjena na le eno področje.
Melanie Trump dosedanje dogajanje okoli njenega soproga ni vrglo iz tira. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Melanie Trump dosedanje dogajanje okoli njenega soproga ni vrglo iz tira. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Sebastijan Kopušar
8. 5. 2018 | 06:00
8. 5. 2018 | 09:32
5:33
Ob soprogu, kakršnega ima prva dama ZDA Melania Trump, je nevidnost skoraj obrambna reakcija. Ko je napovedala, da se bo posvetila nasilništvu na spletu, je zvenelo kot družinska terapija. Zdaj prevzema vidnejšo vlogo, svojo pozornost naj bi namenila otrokom.

Ameriški mediji vse od volitev ugibajo o razpoloženju priseljenke iz Slovenije, ki se je novembra predlani nenadoma znašla v vlogi bodoče prve dame ZDA. Splošno prepričanje je (bilo), da je bila vanjo potisnjena proti svoji volji, kar naj bi kazali njen obotavljivi prihod v Washington, kasneje pa redki nastopi v javnosti. Zdaj iz kroga okoli nje prihajajo namigi, da naj bi sprejela svoj položaj in da bo vplivni govorniški oder, ki ji je na voljo, poskušala čim bolje izrabiti. V času, ko so mediji preplavljeni s prešuštniškimi težavami njenega soproga, je začela graditi lastno podobo, njena včerajšnja samostojna novinarska konferenca je bila korak, ki si ga še pred nekaj meseci skoraj ni bilo mogoče predstavljati. Slovenska sfinga, kot jo je označila kolumnistka New York Timesa Maureen Dowd, je bila doslej osredotočena na vlogo matere 12-letnega Barrona.

Materinska čustva bodo ostala osrednje vodilo njenega življenja, le da jih bo razprostrla na mnogo več otrok. Njena politična pobuda Bodi najodličnejši (Be Best) bo zajela skrb in pomoč otrokom, pri čemer ne bo usmerjena na le eno področje, ampak bo »večrogeljna«, saj se tudi otroci srečujejo z mnogimi izzivi, kot je dejala njena tiskovna predstavnica Stephanie Grisham. Eden od izzivov ostaja nasilje na spletu, na kar je opozorila že med soprogovo kampanjo, ko je dejala, da je »naša kultura postala preveč zlobna in preveč groba, še posebno do otrok in najstnikov«. Seveda ji ni ušla ironija njenega položaja, ko je hkrati poročena z »izurjenim tepcem, ki tako naravno plava v umazanem oceanu twitterja kot morski lev« (po Dowdovi), in se zavzema za manj toksično okolje na družbenih omrežjih. »Zavedam se, da ljudje pri tem dvomijo o meni, toda to me ne bo ustavilo pri zavzemanju za to, kar je prav,« je dejala. Pozabila ne bo niti na druge zasvojenosti in je napovedala, da bo pozornost poskušala usmeriti na škodo, ki jo naraščajoča zasvojenosti od opioidov povzroča po ZDA.
 

Občudovane in klevetane


Vloga prve dame v ZDA je precej nedefinirana, odvisna je od značaja vsake posameznice in njenega soproga. Včasih odlično odsevajo čas, v katerem vodijo vzhodno krilo Bele hiše, včasih so pred njim, drugikrat zaostajajo za napredkom, ki so ga ženske dosegle v družbi. Eleanor Roosevelt je med prvimi presekala vlogo apolitične opore soprogu, in če so konservativni nasprotniki FDR sovražili »tistega človeka«, so še bolj prezirali liberalno prvo damo. Kar je začrtalo pot naslednicam, ki so se vrnile k tradicionalnejši vlogi vzorne žene v oporo možu. Šele Betty Ford in Rosalynn Carter sta lahko postali dejavnejši soprogi, ki sta lahko izrazili mnenja o politiki. A ne za dolgo. Da Američani še vedno niso pripravljeni na prvo damo, ki bi lahko aktivno sodelovala v političnem življenju države, je izkusila Hillary Clinton, ko je njena zdravstvena reforma povsem propadla. Bill Clinton je idejo, da so volivci »za ceno enega dobili dva«, v drugem mandatu pokopal, Hillary pa se je morala vrniti k običajni vlogi zagovarjanja ženskih in otroških tem.

Njeno dediščino je občutila Michelle Obama, odlična pravnica in uradnica, ki se je morala ne samo odreči karieri, ampak pogosto skrivati svoje mnenje in se posvetiti nenevarnim temam, kot je bolj zdrava prehrana otrok. Volivci so zahtevali bolj tradicionalno vlogo, dodatna previdnost je bila potrebna tudi zato, ker je Bela hiša gostila prvo temnopolto družino. Michelle Obama je omejitve premagovala s svojim odprtim in toplim značajem, ki ji je prinesel vlogo skoraj pop ikone. Melania Trump ne bo ubrala te poti. Čeprav ima za sabo manekensko kariero, velja za bolj zadržano žensko. Poleg tega ne obstajajo pravila za prvo damo, vsaka si mora sama oblikovati prioritete in način, kako jih bo dosegla, pravi profesor novinarstva Peter Slevin in biograf Michelle Obama. Po njegovem bo to še posebno težavno za Melanio, saj nima nikakršnih političnih izkušenj, hkrati pa deluje v Beli hiši, ki ima težave z vzdrževanjem osredotočenega sporočila.

Američanka iz Sevnice se srečuje tudi z jezikovno oviro, saj angleščina ni njen materni jezik. Tudi zato je odločitev za takšno delovanje ne samo v skladu z izbirami njenih predhodnic, temveč ji omogoča, da se najbolj sprosti, saj je v družbi otrok najbolj naravna, ugotavlja zgodovinarka prvih dam Myra Gutin. Ta ji hkrati priznava, da je sedanje dogajanje okoli njenega soproga vsaj navzven ni vrglo iz tira in se ni umaknila še bolj v ozadje. »Zdi se, da bo še bolj osredotočena na to, kaj dobrega lahko doseže, dokler bo v Beli hiši,« meni Gutinova. Po zadnjem merjenju javnega mnenja ji javnost vse bolj stoji ob strani, 57 odstotkov jih pravi, da imajo o Melanii pozitivno mnenje. Čeprav se piše Trump.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine